utorak, 25. juna 2024.

Bivši hotel „Jablanica“ u rukama države

Objavljeno: 13. juna 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn
ministar sarcevic
ministar sarcevic

VALJEVO- Bivši hotel „Jablanica“ sada je u vlasništvu države. To je saopštio prilikom posete Valjevu ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Ministar je saopštio da je to ministarstvo preuzelo vlasništvo nad „Jablanicom“, navodeći da bi nekadašnji hotel mogao da postane đački dom.

„Ono što je važno i za šta pripremamo veći deo Srbije je da se mreža učeničkih domova poveća, tako da je predat objekat „Jablanice“ Ministarstvu i Direkciji za imovinu, kako bi se u dogledno vreme radila adaptacija. Obaveznost srednje škole je nešto na čemu ćemo mi insistirati i u promeni Ustava i tražimo da se u novom Zakonu o učeničkom i studentskom standardu prepoznaju sve one potrebe države, radi ostanka mladih ljudi, zaposlenja i smeštaja u domovima kada su u pitanju novi vidovi nastave“, rekao je Šarčević.

Ministar je sa gradskim rukovodstvom ragovarao o povećanju kapaciteta smeštaja dece u obdaništima, mogućnosti da Istraživačka stanica Petnice bude pod okriljem države, kao i o budućem Tehničko-inovacioni centar.

„Podizanje kapaciteta Predškolske ustanove kroz optimizaciju postojećeg prostora, a govorimo o delu prostora postojeće VI škole i daljih mogućnosti nadogradnje i korišćenja sredstava koje imamo na raspolaganju preko kredita Svetske banke. Pitanje Petnice traje veoma dugo i tu smo doneli definitivnu odluku da se ono reši i da dobije status republičke ustanove, kao što je već Tršić to uradio na samom početku. Imali smo dogovor i sa vladikom Milutinom i Crkvom da se spor oko zemljišta prevaziđe na jedan način na koji smo se dogovorili. A to je da zajednička komisija to može lepo da izvede po pravu i pravdi i po interesu, da se može uknjižiti zemljište gde su objekti i da se sve to uvede u namenu, kao i da se može u budžetu prepoznati“, rekao je ministar Šarčević.

Što se tiče TIC-a, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je rekao da će sa Ministartsvom prosvete sagledati sve mogućnosti i naći najbolje rešenje. „Napravićemo najbolji dogovor, koji je povoljan i za Grad i za Ministarstvo“, poručio je Gvozdenović.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *