subota, 20. aprila 2024.

Blic: Valjevac osnovao portal pa objavljivao lažne vesti o migrantima, uhapšen zbog izazivanja panike

Objavljeno: 22. maja 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Zbog izazivanja panike i nereda, kao i izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, policija je uhapsila Valjevca N. N. (28). Povod je tekst na jednom novoosnovanom portalu u kojem se navodi da će u Valjevu biti osnovan kamp za 10.000 migranata, ukoliko na predstojećim lokalnim izborima pobedi SNS.

Kako saznaje „Blic“, N. N. se sumnjiči da je sa još jednom osobom, čiji identitet istražni organi utvrđuju, 16. maja osnovao portal „Provereno.rs“ na kome je, između ostalog, objavljen i tekst pod nazovom „Otkrivamo: Lazar Gojković otvara kamp za migrante u Valjevu ako pobedi“. Gojković je nosilac liste SNS i kandidat te partije za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima, a policija smatra da je N. N. u tom tekstu iznošenjem lažnih podataka izazvao paniku među građanima Valjeva, izazivajući na taj način i nacionalnu, rasnu i versku mržnju prema migrantima.

Takođe, sumnja se da je uhapšeni na jednoj društvenoj mreži registrovao korisnički nalog AIO Valjevo (anti-islam organization) posredstvom koga je pozivao građane Valjeva da spreče naseljavanje migranata.

„Sporni“ tekst, inače, i dalje postoji na portalu „Provereno.rs“ i u njemu nepotpisani autor navodi da „tajni dogovor vrha SNS u Valjevu i Komesarijata za izbeglice i migracije predviđa otvaranje najvećeg kampa za migrante na teritoriji Srbije upravo u Valjevu“, a navodno u skladu sa sporazumom koji je potpisan sa Austrijom.

U tekstu se navodi da kamp, čiji je radni naziv „Kamp Valjevo“, treba da se nalazi na prostoru između naselja Peti Puk, Senjak i Novo Naselje, sa će imati 5.000 stambenih jedinica u koje će biti naseljeno čak 10.000 migranata, te da je u pitanju „idejni projekat Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, koji je dogovoren sa vrhom SNS u Valjevu“. Ubrzo po objavljivanju, tekst je šerovan na društvenim mrežama i postao je viralan, uz obilje negativnih komentara čitalaca na račun migranata, ali i kandidata SNS za gradonačelnika Valjeva.

S druge strane, kako saznaje „Blic“, u svom iskazu nakon hapšenja N. N. je objašnjavao da je samo programer koji je po narudžbini napravio portal „Provereno.rs“, ali da nije autor spornog teksta i da nema nikakve veze sa objavama na portalu i društvenim mrežama.

– On nije sporio da je primio novac da izradi taj portal, ali je rekao da ne zna ko je kupac, jer je sa njim komunicirao putem mejla i nikad ga nije video. N. N. je naveo da je, kada je završio izradu portala, kupcu putem mejla poslao pristine podatke i šifru, a da svoju šifru za tehničko održavanje sajta nikada nije upotrebio i da na portal nije napisao ni jednu jedinu reč, a kamoli sporni tekst – objašnjava naš pouzdani izvor iz istrage.

Nakon hapšenja, ovom Valjevcu je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega treba da bude priveden Višem tužilaštvu u Beogradu.

Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *