nedelja, 14. aprila 2024.

Bojana studira i uspešno se bavi se pčelarstvom

Objavljeno: 2. juna 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Studentkinja Bojana Pavlović iz mioničkog sela Golubac uspela je da uz studije proizvede oko 200 kilograma meda. Bojana, apsolventkinja Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kaže da je mionički kraj pogodan za razvoj pčelarstva, kojim se bavi već tri godine. Proizvodnju je započela sa tri košnice, a danas u svom gazdinstvu ima 16 registrovanih društava.

Bojana je apsolvent na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu na smeru animalna proizvodnja, a u domaćinstvu pomaže svojim roditeljima koji se bave ratarstvom i  stočarstvom.

„Oduvek sam želela da se bavim pčelarstvom. Znanje stečeno na fakultetu upotrebila sam u praksi. Prošle godine sam po košnici vrcala 20 kilograma bagremovog meda. U narednom periodu planiram da proširim proizvodnju, pa i asortiman pčelinjih proizvoda. Nadam se da će se više mladih odlučiti na ovaj korak, jer su nam pčele ugrožene“, kaže je Bojana i dodaje da je u ovom kraju glavna bagremova paša i da ima dovoljno prostora za bavljenje ovim poslom.

Ovu mladu i ambicioznu pčelarku.posetio je predsednik mioničke opštine Boban Janković, koji je rekao da je Bojana pravi primer mladima da je uz dobru volju, požrtvovanost i upornost uspeh zagarantovan.

„Ona je i veliki potencijal naše opštine kada jer reč o razvoju pčelarstva. Naši mladi odlaze na studije, ali se i vraćaju u svoje krajeve. Na nama je da im u tome pomognemo. Sve pohvale za ovu mladu devojku. Ona je primer kako se uspešno znanje primenjuje u praksi“, rekao je Janković.

Prema podacima Zavoda za statistiku iz 2012. godine na teritoriji opštine Mionica registrovano je 2.752 košnice. Ministarstvo poljoprivrede je ove godine za subvencionisanje po košnici opredelilo ukupno 600 miliona dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *