četvrtak, 22. februara 2024.

U vrtićima nema mesta za oko 470 mališana

Objavljeno: 2. juna 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Ove godine oko 470 mališana ostaće neupisano u valjevskim vrtićima, jer za njih, od jeseni, neće biti mesta. Predškolskoj ustanovi „Milica Nožica“ je podneto 798 zahteva roditelja koji su želeli da upišu dete u neki od valjevskih vrtića, međutim, mnogi od njih će morati da pronađu neko drugo rešenje, jer nema dovoljno mesta za svu prijavljenu decu.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Predškolske ustanove, ostao je nerešen 471 zahtev i to, kako je obrazloženo, zbog toga što je aplicirao veći broj dece u odnosu na broj dostupnih mesta, kao i usled nepotpune dokumentacije.

Mesta ima za 323 mališana. Od jeseni u obdaništu  „Vidra“ će biti upisano 74 dece, u „Zvončiću“ njih 70, u „Bambiju“ 32, dok će po 30 mesta biti u vrtićima „Kolibri“ i „Hajdi“.

Po 22 mališana biće upisano u obdaništima „Pčelica“ i „Bubamara“, 21 u vrtić „Naša radost“, 16 u objektu „Mihailo Stupar“ i šestoro dece u Brankovini.

Valjevo već godinama ima problema sa nedovoljnim brojem mesta u valjevskim obdaništima. Od ideje da se dogradi vrtić u „Kolubari 2“ se odustalo, kao i od predloga da stara Šesta škola bude preuređena za potrebe najmlađih.

Poslednje obećanje u vezi sa proširenjem smeštajnih kapaciteta u valjevskim vrtićima stiglo je nedavno od ministra prosvete Branka Ružića, koji je obećao da će Valjevo dobiti novi vrtić.

On je naveo da će Valjevo sa projektom izgradnje novog vrtića biti stavljeno na listu prioriteta.

„Namera je da ministarstvo u saradnji sa gradom Valjevom izdejstvuje da se iz komponente ’Jedan’ iz kredita Svetske banke opredele sredstva za izgradnju novog obdaništa koje će imati kapacitet oko 280 mesta. Za jedan grad veličine Valjeva je nedopustivo da na listi čekanja bude tako veliki broj dece i zato je obaveza Vlade i ministarstva da se taj problem reši. Pored toga, na potezu je i lokalna samouprava, čiji je zadatak na pripremi svu neophodnu dokumentaciju koja se tiče lokacije na kojoj će biti izgrađeno novo obdanište“, rekao je tada Ružić.

Novi vrtić trebalo bi da bude izgrađen na padini ispod Vatrogasnog doma ka naselju Sretena Dudića i za tu investiciju, prema prvim procenama, je potrebno oko milion i po evra. Međutim, još uvek se ne zna kada bi izgradnja tog objekta mogla da počne i kada bi on mogao da bude spreman da primi prve mališane.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *