utorak, 28. maja 2024.

Bolnica obmanula Ministarstvo ili Ministarstvo bolnicu?

Objavljeno: 18. oktobra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO –Iako je Ministarstvo zdravlja najavila da će interventno valjevskoj bolnici obezbediti dečjeg hirurga za operacije mališana, pošto hirurzi za odrasle više ne žele da operišu decu, to se nije dogodio. Nakon što su opšti hirurzi odbili da operišu decu, u trenutku kada je bolnici bio na raspolaganju samo jedan dečji hirurg, po našim nezvaničnim saznanjima, Ministarstvo zdravlja je obećalo da će na dečje odeljenje valjevske bolnice poslati jednog dečjeg hirurga, a dogovoreno je da jedan lekar bude poslat na specijalizaciju za oblast dečje hirurgije.

Istraživali smo da li su obećanja ispunjena i kakva je trenutna situacija na dečjoj hirurgiji. Na konkretno pitanje da li je u Valjevo stigao dečji hirurg iz Beograda, iz valjevske bolnice je stigao odgovor da Ministarstvo nije ni obećalo da će poslati dečjeg hirurga u Valjevo, već da je dogovoreno da stručni konsultatni, kada je to moguće, budu na raspolaganju ovdašnjoj bolnici.

“Na sastanku sa ministrom Zlatiborom Lončarem, kome je prisustvovao i načelnik Opšte hirurgije, dogovoreno je da se održi stručni kontinuitet tako što će biti odobrene dve specijalizacije iz dečije hirugije. Takođe dogovoreno je da Univerzitetska dečija klinika u Tiršovoj u skladu sa svojim kadrovskim mogućnostima pomogne Opštoj bolnici Valjevo, dajući stručne konsultante. Na sastanku održanom u Univerzitetskoj dečijoj klinici  u Tiršovoj dogovoreno je da specijalisti opšte hirurgije mogu doći na edukaciju iz oblasti dečije hirurgije u njihovu Ustanovu”, navodi se u saopštenju valjevske bolnice dostavljenom portalu Patak online.

Kako nam je rečeno, do sada niko od stručnih konsultatnata nije dolazio u Valjevo, jer za to, kako navode u valjevskoj bolnici, nije bilo potrebe. Valjevska bolnica ima tri dečja hirurga, a jedan od njih zbog svog zdravstvenog stanja može da radi samo prvu smenu.

Kako nezvanično saznajemo, Ministarstvo zdravlja, u trenutku kada je obećalo da će urgentno poslati dečjeg hirurga iz Beograda, nije imalo informaciju da valjevska bolnica ima tri dečja hirurga, što smatraju da je optimalan broj. Nezvanično saznajemo da je ministar zdravlja tu informaciju saznao iz medija. Do problema na dečjoj hirurgiji je došlo jer je bolnica dozvolila da dva lekara istovremeno budu na godišnjem odmoru, tako da je jedno vreme u bolnici radio samo jedan dečji hirurg.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *