nedelja, 26. maja 2024.

Roditelji dve godine traže istinu o smrti ćerke

Objavljeno: 18. oktobra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420

LJIG – Dilomac Policijske akademije Ana Perendija (28) iz Ljiga umrla je pre dve godine, a njeni roditelji još uvek pokušavaju da saznaju istinu o smrti njihovog deteta. Devojka, koja ranije nije imala nikakvih zdravstvenih problema, primljena je u valjevsku bolnicu zbog bola u grudima, a sledećeg dana je umrla u Kliničkom centru u Beogradu. Iako je Lekarska komora Srbije ukazala da je u Aninim slučaju došlo do propusta lekarke koja je primila u valjevskoj bolnici, Više tužilaštvo u Valjevu je odbacilo krivičnu prijavu protiv lekarke ovdašnje bolnice.

Anini roditelji Slobodan i Gorica Perendija smatraju da je do smrti njihovoh deteta došlo zbog pogrešno postavljene dijagnoze. Ani je pozlilo 15. marta 2015. godine i tada je sanitetom iz Ljiga prebačena u valjevsku bolnicu.

„Na prijemu u bolnici je najpre data pogrešna dijagnoza da je u pitanju akutni infarkt miokarda, da bi potom doktorka rekla da ipak nije to, već da nije ’ništa opasno’ i naložila da našoj ćerki bude urađena koronografija, koja je prekinuta posle samo 11 minuta, jer je Ani pozlilo i izgubila je svest, pa je odmah reanimirana i prebačena na intezivnu negu“, pričaju roditelji preminule devojke.

Oni tvrde da su posle nekog vremena, kada su dobili dozvolu da je obiđu, zatekli ćerku u očajnom stanju. „Počela je da dobija boju mastila i samo je rekla da je čaršaf ispod nje bio pun krvi. Doktorka nas je i dalje ubeđivala da je sve u redu. Nakon toga, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja naša ćerka je prebačena u Beograd i narednog dana pred zoru je umrla“, kažu roditelji.

U otpusnoj listi navedeno je da je uzrok smrti Ane Perendije zapaljenje srčanog mišića i kardiološki šok, dok u obukcionom nalazu stoji i da je došlo i do probijanja jetre zbog čega je u trbušnoj duplji Ana imala 760 mililitara krvi.

„Obdukcioni nalaz čekali smo punih šest meseci, zbog čega su se istražne radnje o okolnostima smrti našeg deteta odužile na pune dve godine. Sada je usledio novi šok jer je  tužilaštvo odlučilo da odbaci prijavu za teško delo protiv zdravlja ljudi, iako je sud časti Lekarske komore za centralnu i zapadnu Srbiju u Kragujevcu utvrdio da ima osnova za pokretanje postupka. Oni su naveli da je pre koronografije Ani trebalo uraditi ultra-zvuk srca kako bi se isključila teška stanja zbog kojih je preminula, kao i da je doktorka po zakonu morala da dobije Aninu pismenu saglasnost za koronografiju“,  pričaju Anini roditelji.

Kako saznajemo, tužilaštvu u Valjevu je zaključilo da je smrt mlade Ljižanke „prirodna i nastala usled akutnog zapaljenja srčanog mišića sa jako burnom kliničkom slikom“, te da nije bilo propusta lekara u radu. Anini roditelji, međutim, smatraju da je do smrti njihove ćerke došlo do greške lekara. Pošto tužilaštvo nije prihvatilo predlog za superveštačenje, oni poručuju da neće odustati od borbe da se sazna istina o Aninoj smrti i najavljuju privatnu tužbu.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *