nedelja, 21. jula 2024.

Britanska pokretna ambasada u Valjevu

Objavljeno: 5. juna 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Britanska ambasada će u 10 časova otvoriti svoju drugu „PopUp“ (pokretnu) ambasadu u Valjevu u prostorijama Galerije Narodnog muzeja. „Pokretna ambasada“ će biti simbolički smeštena u zgradi Narodnog muzeja u Valjevu, jer su tu sačuvani predmeti koji svedoče o ličnostima i događajima važnim za zajedničku istoriju Srbije i Velike Britanije (na primer, Bolnice škotskih žena, Flora Sends, doktor Vilijam Hanter, vladika Nikolaj Velimirović itd.)

Zajedno sa lokalnim partnerima će biti organizovano niz aktivnosti, kojima će građanima Valjeva biti približen rad te ambasade, kao i značaj britansko-srpskih diplomatskih odnosa.

U Istorijskom arhivu u 12 časova biće organizovan program posvećen aktivistkinjama Bolnica škotskih žena. Osnov programa su istorijske veze Britanije i grada Valjeva, a s obzirom da je 5. jun Svetski dan zaštite životne sredine, u planu je i više ekoloških aktivnosti i akcija čišćenja.

U Valjevskoj gimnaziji će biti organizovane dve debate i to o ekologiji i građanskom aktivizmu mladih.

„Valjevcima ćemo predstaviti reciklažnu mašinu kompanije Solagro, a britanska kompanija Unilever će donirati gradu više tabli koje imaju za cilj podizanje ekološke svesti. Nastavićemo praksu iz prve ’pokretne ambasade u Nišu’ i imenovaćemo i ’ambasadora/ambasadorku na jedan dan’.  Jedna mlada Valjevka će pomagati ambasadoru Denisu Kifu u svim dnevnim dužnostima“, stoji u saopštenju za javnost ambasade Velike Britanije.

Moderni diplomatski koncept PopUp (pokretne) ambasade započeo je 2016. godine jedan švajcarski ambasador, u cilju približavanja ljudi jednih drugima i samim tim građenja nove vrste bilateralnih odnosa između dve države. Od tada diplomate širom sveta razvijaju dalje ovaj koncept kako bi podstakli kvalitetnu i otvorenu komunikaciju i nove formate rada u diplomatiji.

 

 

Jedan komentar na “Britanska pokretna ambasada u Valjevu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *