subota, 20. aprila 2024.

Centar za vantelesnu oplodnju slavi četvrti rođendan

Objavljeno: 14. decembra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Centar za vantelesnu oplodnju valjevske bolnice slavi svoj četvrti rođendan. Za četiri godine, zahvaljujući najmlađem državnom Centru za VTO, rođene su 203 bebe “iz epruvete”. Iako imaju povećan obim posla, u valjevskom Centru za vantelesnu oplodnju ne postoji lista čekanja, atristotu bebu očekuju u narednoj godini.

“Do našeg trećeg rođendana na svet su došle 103 bebe začete u našem centru, a između tog i ovog rođendana rodilo se još 100 beba. To govori da smo postali iskusniji, da smo uvodili nove procedure u radu i da smo na kraju bili bolji i uspešniji. Tokom ove godine primili smo 300 parova iz cele Srbije sa problemom steriliteta, uradili više od 300 aspiracija i preko 40 procedura iz odmrznutih embriona. I dalje smo najmlađi državni centar u Srbiji, ali nismo najmanji, već među vodećima po broju urađenih procedura”, kaže dr Branko Budimirović, šef Centra za VTO.

Dr Budimorović apeluje na nadležne da, zbog sve većeg broja parova zainteresovanih za vantelesnu oplodnju, ojača kadrom  sa po dva lekara i embriologa i najmanje jednom medicinskom sestrom.

„Naše 203 bebe su buduće 203 porodice. Od početka primenjujemo proceduru vantelesne oplodnje iz odmrznutih embriona, tako da je 10 odsto beba od ove 203 rođeno na taj način. Izuzetno smo srećni i što smo ove godine dobili bebu i preko okeana, u Majamiju u SAD, od Amerikanke udate za Srbina, koji su nas kontaktirali mejlom saznavši za naš rad i rezultate i poželeli su da vantelesnu oplodnju urade kod nas“, kaže embriolog Milica Krstivojević.

Najviše beba iz „epruvete“ začetih u Valjevu rodilo se u Beogradu, čak 36. U Valjevu je rođeno 18, a u Šapcu 12 mališana. Od ukupnog broja beba začetih u Centru za VTO bolnice u Valjevu, rođeno je 107 dečaka i 96 devojčica.

 

 

Jedan komentar na “Centar za vantelesnu oplodnju slavi četvrti rođendan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *