četvrtak, 25. jula 2024.

„Da Valjevo prodiše“ protiv seče drvoreda u ulici Vuka Karadžića

Objavljeno: 27. juna 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Na nekolicini stabala u ulici Vuka Karadžića, u delu od Pantićeve do Železničke ulice, ostavljene su poruka kojim se žele zaštiti 50 godina stari platani u ovoj ulici, a nakon što je Građanska inicijativa „Da Valjevo prodiše“ objavila da postoji bojazan da će ovaj drvored biti isečen prilikom predstojeće rekonstrukcije ulice.

Na Fejsbuk stranici Građanske inicijative, koja je zimus pokrenula akciju smanjenja aerozagađenja u Valjevu, njihova saznanja su da će nakon završetka rekonstrukcije vodovodne mreže, koja je počela ovih dana, u ulici Vuka Karadžića doći do seče platana.

“U toku je rekonstrukcija ulice Vuka Karadžića i iz pouzdanih izvora smo saznali da je posle sredjivanja kanalizacije u tenderu raspisano i “ozelenjavanje” (čitaj: seča 50-togodišnjih platana). Sa minimalnim budžetom, a uz pomoć divnog komšiluka, odlučili smo da seča ne dolazi u obzir, te smo organizovali dečiji performans u kojem su deca čikama objasnila za šta drveće služi. Spremni smo i na radikalnije načine odbrane poslednjeg preostalog starog drvoreda u gradu ali, reko’ da im prvo objasnimo neke stvari koje i deca znaju. Ova deca neće dati ovo drveće i tačka”, stoji u objavi Građanske inicijative “Da Valjevo prodiše”.

Kako je objasnio Andrija Petrović u ime “Da Valjevo prodiše”, oni žele da preduprede seču ovih stabala, poučeni ranijim iskustvima tokom radova u Karađorđevoj i Pantićevoj ulici, kada su posečeni stari drvoredi.

“Predviđeno “ozelenjavanje” novim stablima, umesto platana, neće imati nikakvog efekta jer to drveće zbog visokih stambenih zgrada neće imati dovoljno svetla da poraste i pruži hlad i zaštitu od emisije štetnih gasova”, objašnjava Petrović.

Inače, tender za rekonstrukciju ulice Vuka Karadžića u njenoj celoj dužini još nije raspisan, ali po ranijim najavama iz Gradske uprave ti radovi bi trebali da počnu u septembru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *