petak, 21. juna 2024.

Darko Kostić: Cilj mog razrešenja je da se zaštiti nezakoniti rad pojedinaca

Objavljeno: 22. oktobra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Gradski pravobranilac Darko Kostić kaže da je jedini razlog njegovog razrešenja namera da se zaštiti nezakoniti rad pojedinaca u Gradskoj upravi, te da je njegova smena, koja je usledila danas u lokalnom parlamentu na predlog gradonačelnika Lazara Gojkovića, nezakonita.

„Kakav god da su razlog za moje razrešenje naveli odgovorno tvrdim da je nezakonit. Oni mene zakonito da smene ne mogu. Jedini razlog moje smene jeste da se prikrije i zaštiti nezakonit rad pojedinaca u Gradskoj upravi i da im se omogući da nastave da rade nezakonito. Uz to, cilj je da se cela ova stvar vezana za tužbu zataška i da vršilaca dužnosti pravobranioca povuče tužbu. Videću šta ću dalje preduzeti. Meni je najvažnije da sam neukaljana obraza i čist, da nisam oštetio ’ni za crno ispod nokta’ ni državu ni grad, radio sam časno i pošteno i štitio sam imovinu, što sam i dokazao i meni je to dovoljno“, rekao je Kostić.

On kaže da mu nije bilo dozvoljeno da prisustvuje današnjoj sednici, iako je blagovremeno uputio dopis predsednici lokalnog parlamenta Snežani Rakić, koja mu je odgovorila da nema obavezu da ga poziva na sednice Skupštine grada, te da će to učiniti kada bude procenila da je potrebno njegovo prisustvo.

„Odlučio sam da ipak odem danas na Skupštinu, ako me budu prozivali da mogu da odgovorim na optužbe, a ako me budu razrešili da mogu, kao čovek, da se obratim građanima i saradnicima. Međutim, na ulazu mi je čovek saopštio da ne sme da me pusti da uđem, jer me nema na spisku. Nakon mog zahteva da hoću da uđem jer na tom papiru je spisak imena i ne radi se o odluci,  posle konsultacija mi je saopšteno da su predsednica i sekretar Skupštine rekle da je to obavezujuća odluka koju ja moram da poštujem. Nije moj nivo da me fizički izbacuju tako da sam napustio zgradu“, rekao je Kostić.

Inače, Darku Kostiću dužnost javnog pravobranioca Zajedničkog pravobranilaštva formalno prestaje tek kada opštine Ljig, Osečina i Lajkovac, koje su osnivači pored Valjeva, donesu odluku o njegovom razrešenju.

Do smene gradskog pravobranioca došlo je u danu kada je trebalo da u Višem sudu budu održano ročište po tužbi koju je Zajedničko pravobranilaštvo podnelo protiv Grada Valjeva i Republike Srbije zbog odluke da lokalna samouprava, bez naknade, ustupi zemljište državi, koje će biti poklonjeni nemačkoj firmi “Bizerba”. Ročište je odloženo na zahtev predstavnika Grada Valjeva, jer je bilo zakazano u isto vreme kada i sednica lokalnog parlamenta.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *