ponedeljak, 20. maja 2024.

Delegacija iz Belorusije u poseti Valjevu

Objavljeno: 21. novembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Delegacija belorusukog grada Molodečno boravi u Valjevu do četvrtka, 22. novembra. U poseti Valjevu sa gostima iz Belorusije juče je bio i ambasador ove zemlje u Srbiji Valerij Briljov. Delegacije dva grada razgovarale su o mogućnostima saradnje na polju privrede i sporta, kao i o mogućem bratimljenju dva grada. Ambasador Belorusije je rekao da je drugi put u Valjevu i da mu se naš grad jako dopada.

„Oduševljen sam razgovorom koji smo vodili sa čelnicima grada Valjeva. Verujem da ćemo naći zajedničke pravce na  kojima ćemo zajednički raditi. Konkretan rezultat će uslediti kada vaša delegacija dođe u posetu Belorusiji“, poručio je ambasador Belorusije.

Zamenik predsednika Izvršnog odbora okruga Molodečno i šef Odeljenja za poljoprivredu i prehrambene proizvode Aleksej Romanjuk je poručio da veruje da će ova poseta biti dobar početak saradnje dva grada, koji imaju priblično isti broj stanovnika.

Zamenik gradonačelnika Valjeva Zoran Živković je rekao da je susret delegacije grada Molodečno i Valjeva bio ne samo potvrda prijateljstva naroda Srbije i Belorusije, već i put ka ostvarenju nove saradnje između dva grada, kako u privrednom tako i u sportskom smislu.

„Sastanak koji smo imali bio je izuzetno kreativan i dogovorili smo se da sledeći susret bude ne samo potvrda o privrednoj saradnji već potvrda o zbratimljenju dva prijateljska grada“, rekao je Živković.

Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić kaže da su gosti iz Belorusije zainteresovani za pojedine proizvode iz ovog kraja.

„Pokazali su interesovanje za proizvode iz Valjeva, konkretno za kajmak, voće i druge proizvode koji su ovde prisutni. Ambasador nam je stavio primedbu da ne čekamo zvaničan dokument o saradnji, nego da odmah počnemo sa međusobnim informisanjem o mogućnostima privredne saradnje Belorusije, Valjeva i Srbije. Naša obaveza je da u najkraćem roku predstavimo koji su proizvodi mogući da se izvoze u Belorusiju i koji deo poizvodnje oni mogu da plasiraju ovde u Valjevu“, rekao je Ilić.

U delagaciji ovog grada iz Belorusije su i šefica Odeljenja za fizičku kulturu, sport i turizam, kao i direktor Agroprojektne agencije „Lebedovo Agrofirm“ RUP „Minskenergo“. Zvaničnu posetu Valjevu, koju su započeli u ponedeljak, gosti iz Belorusije završavaju sutra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *