nedelja, 26. maja 2024.

Desankina nagrada Tanji Kragujević

Objavljeno: 15. maja 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nagradu „Desanka Maksimović“ ove godine je dobila pesnikinja Tanja Kragujević. Svečano uručenje nagrade je sutra u podne u Brankovini. U obrazloženju o nagradi, koja je jednoglasno doneta, se ističe da je Kragujević ceo svoj stvaralački život posvetila poeziji, konstantno prisutna na srpskoj književnoj sceni kao pesnik, urednik, esejista i književni kritičar. Prema rečima žirija, u trenutku dodeljivanja ove izuzetne nagrade, pesnikinja je u blizini okruglih brojeva: 20 knjiga poezije, 50 godina pevanja, 70 godina života. Žiri, kojim je predsedavao prof dr Boško Suvajdžić, je ocenio da je Tanja Kragujević verovatno najbliža Desanki Maksimović po životnom opredeljenju da se poezija mora pisati, da biti pesnik nije poziv niti privilegija već metafizička prinuda, suština čovekova postojanja u ženskom obličju.

Nagrada se sastoji od medaljona sa likom pesnikinje, povelje i novčanog iznosa. Odluku o laureatu doneo je žiri kojim je predsedavao Suvajdžić, a članovi su bili pesnici Miroslav Maksimović, Jovan Pejčić, književni kritičar Svetlana Šeatović Dimitrijević i Valentina Pitulić.

Na svečanosti u Brankovini učestvuju učenici Muzičke škole “Živorad Grbić“ i glumica Katarina Vićentijević, koja će govoriti poeziju ovogodišnje dobitnice Tanje Kragujević i Desanke Maksimović. Večeras od 19:30 časova u Valjevskoj gimnaziji biće proglašen pobednik 22. srednjoškolskog konkursa “Desanka Maksimović“ za najbolju zbirku pesama. Završnica programa je 19. maja u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, kada će biti održan okrugli sto o poeziji prošlogodišnjeg dobitinika nagrade “Desanka Maksimović“ Petra Paića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *