petak, 12. aprila 2024.

Rebelj, godinu dana posle

Objavljeno: 15. maja 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Godinu dana nakon majskih poplava Valjevo nije uspelo da se oporavi i još uvek, skoro na svakom koraku, vidljivi su tragovi koje su ostavile nezapamćene poplave. Od 26 porodica koje su ostale bez krova nad glavom, samo njih četiri su se uselile u nove domove, dok će ostali morati da sačekaju kraj maja. U poplavama i klizištima su stradali mnogi putevi i mostovi, a zbog nedostatka novca mnogi radovi na infrastrukturi još uvek nisu završeni. U majskim poplavama najgore je prošlo selo Rebelj, gde su klizišta „progutala“ nekoliko kuća, prekinula puteve i potpuno promenila konfiguraciju terena u tom planinskom selu. Pola ovog više ne postoji i klizišta su naterala meštene na selidbu.

Najgore su prošli žitelji zaseoka Pirgići, Arsići i Pešići, gde je klizište progutalo 12 kuća. U tom zaseoku više nema života i uskoro taj deo Rebelja će ostati pust. Miodrag Pešić kaže da će po stare dane dane morati da se seli i napusti svoje selo. Od tri miliona dinara, koliko je dobio od države, uspeo je da kupi kuću i plac od 20 ari u Popučkama, međutim, još uvek se nije iselio, jer se do njihove kuće ne može doći ni kolima, ni kamionom.

U zaseoku Pirgića Rosa Pantelić (91) ostaće jedina meštanka u tom kraju. Ova žena od države nije dobila nikakvu pomoć, iako je do njene kuće zbog klizišta moguće doći samo peške. Pošto se pre mnogo godina razvela sa mužem, koji je u međuvremenu umro, nije mogla da pribavi potrebne papire, pa je prinuđena da život nastavi u trošnoj kući, bez ikoga. “Bila sam kratko vreme kod ćerke, ali sam se vratila mojoj kući. Došla sam ovde da umrem, valjda će me Bog uzeti. Teško je biti sam u ovim godinama”, kaže ova baka.

U drugom kraju Rebelja, sela sa predelima na kojima bi im mnogi pozadiveli, ali koji ’odiše’ teškim seoskim životom, završene su mnoge kuće žiteljima kojima klizišta ugrožavaju domaćinstva. Među onima koji su odlučili da ne napuste Rebelj je Milica Pantelić (78), koja živi sama. Ona će se do kraja maja useliti u novu kuću.

“ Stara kuća mi je pukla skroz. Godinu dana sam u njoj, a da bi prezimela morala sam da rupe popunjavam papirima. Čim padne kiša, ja pobegnem kod ćerke, jer se plašim da klizište ne krene opet. Ne mogu da idem iz Rebelja u ovim godinama. Čekam da se završi nova kuća, pa se nadam da ću u njoj poživeti još koju godinu. Po prvi put ću dobiti kupatilo i srećna sam zbog tog”, kaže ova žiteljka Rebelja.

U prošlogodišnjim majskim poplavama u Rebelju je oštećeno 20 kuća. U selu, koje je po poslednjem popisu imalo preko 200 stanovnika, ostaće samo 80 meštana. Pitanje je koliko njih njih će se i zadržati na selu, jer su putevi oštećeni, lokalna samouprava nema sluha ili novca za rešavanje tog problema, pa su meštani prinuđeni da koriste alternativne pravce.

2 komentara na “Rebelj, godinu dana posle

  1. Rosa Pantelic ima nasledno resenje tj. ugovor o dozivotnom izdrzavanju svekra, ali je katastar pogresno upisao vlasnike pa trazi da rosa plati neke takse da se pokrene ponovno sudjenje za sta ona nema novac.

    0

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *