utorak, 23. aprila 2024.

Desankina nagrada uručena Momčilu Odaloviću

Objavljeno: 17. maja 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Pesnička nagrada „Desanka Maksimović“ za doprinos srpskoj poeziji je uručena dečjem pesniku Momčilu Moši Odaloviću.  Predsednik žirija Jovan Pejčić je u obrazloženju naveo da je Odalović već danas „klasik“ poput Desanke Maksimović, Branka Ćopića, Duška Radovića, Stevana Raičkovića, Dragana Lukića, Milovana Danojlića, Ljubivoja Ršumovića i Duška Trifunovića.

Odalović već četiri decenije ispisuje tople stihove, pravu poetsku enciklopediju detinjstva. Iza sebe ima dvadeset sedam pesničkih zbirki, među kojima su “Vrlo važno”, “Od amebe do bebe”, “Mama je glagol od glagola raditi”, “Druže tata, kućni komandante”, “Reče mi jedno dijete”, “Kosovčice”… Dobitnik je svih važnih nagrada za dečje pesništvo. Rođen je u Starom Grackom, u “Jedinstvu” je radio kao novinar, urednik “Jedinstva za decu” i glavni urednik “Đurđevka”, a od 1994. živi u Smederevu, kao slobodni umetnik.

Od 1994. godine pesničku nagradu sa Desankinim imenom svakog 16. maja, na njen rođendan, dodeljuju njena Zadužbina, Narodna biblioteka Srbije, Grad Valjevo, Valjevska gimnazija i Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“.

Foto: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *