subota, 20. aprila 2024.

Deset godina rada Centra za vantelesnu oplodnju

Objavljeno: 15. decembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevski Centar za vantelesnu oplodnju radno obeležava svoju prvu deceniju postojanja, u iščekivanju 600-te bebe. Zahvaljujući njihovom desetogodišnjem radu mnoge porodice širom zemlje, ali i Evrope i sveta, ostvarile su se kao roditelji.

Laboratorija tada najmlađeg centra u sistemu državne zdravstvene zaštite počela je sa radom u decembru 2012. godine. Valjevski centar je ponosan sto je prvi centar u sistemu državnih zdravstvenih ustanova u Srbiji u kom je rođena prva beba iz odmrznutih embriona 2014. godine, kao i prva beba iz odmrznutih oocita 2019. godine, a pre dve godine i prva beba kod pacijentkinje sa onkofertilitetom.

„Iako nismo više najmlađi državni centar, sa svakom novom rođenom bebom i uspešno usvojenom novom metodom, nama energija mladosti ne nedostaje, već naprotiv raste. Za deset godina postojanja i neprekidnog rada, postali smo centar koji pomaže drugim državnim centrima u formiranju i radu. Sada se za nas pre može reći da smo centar koji postavlja standarde i uvek ide korak dalje, za šta je prvenstveno zaslužan naš mali, ali posvećen tim. Više sam nego ponosan na tim sa kojim radim i stvaram ovu čaroliju života“,  kaže dr Branko Budimirović, subspecijalista za fertilitet i sterilitet.

Dr Branko Budimirović, foto: Valjevska bolnica

Glavna sestra Odseka za biološki potpomognutu oplodnju Mirjana Jovanović priseća se početka rada Centra i prvih uspeha.

„Tog 14.12.2012. godine, naš Centar i mali tim je otvorio vrata prvim parovima koji imaju problem sa sterilitetom.  01.09.2013. rodila se prva beba, mala Minja iz Prijepolja, odmah sledeće godine i prva beba iz odmrznutog embriona Jakov, pa 2015. godine stota beba. Danas sa nestrpljenjem čekamo šeststotu bebu. Iz Valjeva su odlazile mame i tate širom naše zemlje, ali i sveta, slali nam slike, i vraćali se sa svojim mališanima u naručju da nas posete, pokažu prve osmehe, korake, nacrtaju prve crteže. Najviše do sada imamo malih Valjevaca, zatim komšija iz Šapca, sledi Užice. Najdalje bebe su stigle do Amerike u Majami, Švajcarske, Australije, Italije“, kroz osmeh i po koju radosnicu priča ponosno Mirjana Jovanović.

U Centru za VTO je nastala i rodila se i jedna zaista posebna beba, koja je svakako priznanje znanju i stručnosti tima za biološki potpomognutu oplodnju.

Tim VTO, foto: Valjevska bolnica

„Naš centar je prva državna ustanova u kojoj je nastala beba rođena iz zamrznutih embriona, iz zamrznutih oocita i kod pacijentkinje sa onkofertilitetom koja je bez rizika po svoje zdravlje bebu dobila u 44.godini nakon što joj je prvenstveno sačuvan život. Sama krioprezervacija oocita i dalji rad sa njima su jako sofisticirana i zahtevna metoda. Zato je i dodatno ovo zaista veliki uspeh našeg centra“, kaže Mirka Đorđević, senior klinički embriolog.

Ona dodaje da koliko je ovaj Centar značajan gradu i regionu govori način na koji su ga opremili, a to su donacije, i činjenica da skoro svake godine zahvaljujući novim donacijama i projektima Centar dobije nešto od nove i modernije opreme.

Tim VTO, foto: Valjevska bolnica

Tim VTO centra poželeo je za sledeći rođendan i početak druge dekade, proslavi sa još više rođenih beba, ali bi voleli i da ga proslave radno sa proširenim timom i dodatnom opremom koja će svim parovima koji dolaze ovde put do željenog potomstva učiniti za korak bližim.

Novo rukovodstvo Opšte bolnice Valjevo, na čelu sa Marijom Mirković, uputilo je čestitke timu Centra za vantelesnu oplodnju uz nastavak podrške u njihovom plemenitom radu čiji rezultati predstavljaju ponos ne samo Opšte bolnice nego i grada Valjeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *