subota, 20. aprila 2024.

Direktor IS Petnica: Vreme je da se priča

Objavljeno: 24. juna 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Direktor Istraživačke stanice Petnica Nikola Božić, povodom tekst koji je objavio nedeljnik „Vreme“ o pet žrtava seksualnog nasilja, koje su ispričale svoje traumatično iskustvo koje su doživele u periodu od 2003. do 2014. godine tokom boravka u Istraživačkoj stanici Petnica, u pisanoj izjavi dostavljenoj portalu Patak online navodi da je vreme da se priča, ali najpre treba da govore žene koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva.

„Želimo da podržimo naše koleginice i osnažimo sve žrtve nasilja da progovore, i stoga mislimo da je sada trenutak da ih pažljivo slušamo. Zato, u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje njihov glas“, naveo je Božić u pisanoj izjavi dostavljenoj našem portalu.

Kako je objavio nedeljnik „Vreme“, kao zlostavljača sve žrtve su imenovale jednu osobu, koga oslovljaju sa S.

„Bile su maloletne, ili tek punoletne, kada ih je čovek identifikovan kao S. primoravao da se skidaju, fotografišu gole, a u nekoliko slučajeva dogodilo se i celonoćno maltretiranje i fizičko nasilje. S. je polaznicima programa u Petnici, u kojoj je bio ‘možda i od osnivanja’, predstavljan kao autoritet i omiljena osoba, i bio je zadužen za pregledanje radova koje su pisali a koji su kasnije objavljivani u ‘Petničkim sveskama’ i predstavljani na godišnjoj konferenciji ‘Korak u nauku'“, objavio je nedeljnik Vreme.

Kako je objavio ovaj nedeljnik, sa S. je sporazumno raskinut radni odnos 2017. godine. Ipak, iako zvanično, od 2017. nema nikakve veze sa Istraživačkom stanicom Petnica, mejl prepiske u koje je „Vreme“ imalo uvid pokazuju da je aktivno učestvovao u izradi „Petničkih svezaka“.

On je tada angažovan honorarno jer su čuli da je u teškoj materijalnoj situaciji, ali tvrde da nije imao nikakav kontakt s decom, stoji u tekstu nedeljnika „Vreme“.

Foto: Istraživačka stanica Petnica/FB

5 komentara na “Direktor IS Petnica: Vreme je da se priča

 1. Ovde nema silovanja nego potrebe da se fotografišu, mlade i lepe polaznice na nepristojan način.
  Zašto se odlučio na tako nešto, trebalo bi da objasni .
  Imati potrebu da ih slikaš i skupljaš fotografije, bez nekog posebnog cilja , je malo čudno.

  0

  1
  1. Fotografije su maska ujedno dobre za ucenu ako zrtva uspe u zivotu imace cime da je ucenjuju I tako nateraju da radi protiv svoje zemlje I naroda!
   Ne stavljajte ovo pod tepih!

   0

   0
  2. Veliki Philip zna unapred da nije bilo silovanja!
   Filipe silovanje nije samo stavljanje falusa unutra daprostis vec mnoge druge radnje, inace bese li ti tamo da to tvrdis?

   0

   0
 2. Stavio izopacenjak rowhipnol u vino I radio sta je hteo ima I drugih droga posutih u vino koje osobu cine nemocnom! Detektivi naplacuju nenosenje pojasa pijacnim danom petak lokalnim seljacima a manijak opija drogira najbolje medju nama!

  0

  0
 3. Nisam bio tamo ,“ kolega Peti puk “ ali polaznice nisu ništa rekle o silovanju ili se možda stide ?

  0

  0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *