utorak, 21. maja 2024.

Direktorka Krušika najavila potpisivanje novih poslovnih ugovora

Objavljeno: 15. oktobra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Direktorka valjevske vojne fabrike „Krušik“ Jovanka Božić izjavila je za „Politiku“ da su ključni problemi koji su uzrokovali trenutno stanje smanjene likvidnosti fabrike negativna medijska kampanja vođena protiv „Krušika” više od dve godine, zatim broj zaposlenih koji prevazilazi realne potrebe, kao i dugovanja prema dobavljačima koja su dostigla kulminaciju u poslednjem kvartalu 2019. godine.

Ona je navela da zaposleni, menadžment fabrike i reprezentativni sindikati u ovom trenutku imaju isti cilj, a to je rešavanje problema overe zdravstvenih knjižica radnicima koji su bez zdravstvenog osiguranja od kraja aprila.

„U prethodnom periodu pokrenute aktivnosti preko nadležnih državnih organa da se premosti trenutno stanje i obezbedi overa zdravstvenih knjižica u narednih tri do šest meseci. Stigle su ohrabrujuće vesti da najviše državno rukovodstvo intenzivno radi na iznalaženju konkretnog rešenja koje će u vrlo kratkom roku pomoći da se prevaziđe ovo osetljivo socijalno pitanje“, rekla je direktorka „Krušika“.

Ona je dodala da je lošoj situaciji u vojnoj fabrici doprinela i pandemija korona virusa, koja je negativno uticala na poslovanje tokom prethodne i ove godine, zbog čega je izostalo zaključenje brojnih ugovora, ali se nada da će rukovodstvo fabrike uspeti da obezbedi dovoljno posla za naredni period.

„Ovih dana je ugovoreno ili u završnoj fazi ugovaranja poslova u vrednosti od 20 miliona dolara, a do kraja godine očekuje se potpisivanje ugovora vrednih dodatnih 40 miliona dolara. Na bazi dosadašnjih i očekivanih komercijalnih ugovora, čiji je potencijal preko 100 miliona dolara, ohrabruju procene da će fabrika tokom prvog kvartala 2022. godine krenuti sa urednim izmirivanjem tekućih i ujedno pronaći prihvatljiva rešenja za reprogram neizmirenih obaveza nastalih u proteklih godinu dana. Aktuelna poslovna politika usmerena ka uštedama, racionalizaciji poslovanja kroz oslonac na sopstvene kapacitete, aktivnoj komunikaciji sa dobavljačima radi servisiranja ranijih dugova i pronalaženju novih i vraćanju poverenja kod dosadašnjih kupaca“, istakla je direktorka „Krušika“ za dnevni list „Politika“.

U „Krušiku“ navode da je dug prema dobavljačima je smanjen za 30 odsto , kao i da su sva dosadašnja dugovanja za nabavku nove opreme iz perioda od 2016. do 2019. godine izmirena.

U vojnoj fabrici je trenutno zaposleno oko 2.500 radnika, od toga u stalnom radnom odnosu oko 1.200, dok su ostali po ugovoru.

Jedan komentar na “Direktorka Krušika najavila potpisivanje novih poslovnih ugovora

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *