utorak, 28. maja 2024.

Dnevnik Diane Budisavljević otvara Valjevske filmske susrete

Objavljeno: 10. decembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- „Valjevske filmske susrete“ će 12. decembra svečano otvoriti apsolutni pobednik Pulskog festivala „Dnevnik Diane Budisavljević“. Ovaj filmski festivać se održava od 12. do 15. decembra u valjevskom Centru za kulturu. Izvršna direktorka festivala Dragana Jakovljević kaže da su „Valjevski filmski susreti“ prerasli u regionalni festival.

„Šesto izdanje festivala ’Valjevski filmski susreti’ je izašao iz tog svog lokalnog okvira i prerastao u jedan svež, regionalni festival filma. Donosimo ne samo kratkometražne, već i dugometražne dokumentarne i igrane naslove iz Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske i Slovenije“, rekla je izvršna direktorka festivala.

Bojana Andrić, osnivačica i koselektorka festivala, je rekla da ovogodišnje „Valjevske filmske susrete“ otvara „Dnevnik Diane Budisavljević“.

„Nakon toga, 13. decembra, biće prikazani filmovi: Belgijski kralj, reditelja Petera Bronsensa, dokumentarni film Električni orgazam za ljude budućnosti, rediteljke Marije Vukić i Koja je ovo država, reditelja Vinka Brešana. 14. decembar rezervisan je za srpsku premijeru filma Grudi, rediteljke Marije Perović, film Stranac u raju, reditelja Gvido Hendriksa, Godina majmuna Vladimira Blaževskog, Moj jutarnji smeh, reditelja Marka Đorđevića, i premijerno 10. epizoda serije Grupa, čiji će se glumci takođe pokloniti publici nekon premijere. Poslednjeg dana festivala, nakon španskog filma Ćutanje drugih, biće prikazan film Pijavice, uz reditelja Dragana Marinkovića kao gosta festivala, Zemlja meda, reditelja Tamare Kotevske i Ljubimira Stefanova, kao i slovenački film Izbrisana“, rekla je Bojana Andrić.

U okviru takmičarskog programa kratkog igranog filma biće prikazano 18 filmove, od skoro 50 prijavljenih, koji će se boriti za dve nagrade: najbolji film po izboru stručnog žirija dobiće nagradu Slobodan Golubović Leman. Tročlani žiri ove godine čine reditelj  Vladimir Blaževski, Dušan Spasojević, scenarista i Drita Llolla, direktorka Seanema film festivala.

U okviru selekcije kratkih igranih filmova dodeliće se i Nagrada Mladi autor koja podrazumeva novčani iznos od 25.000 din. Ove godine Mladi autor se dodeljuje najboljem direktoru fotografije, a o dobitniku će odlučivati žiri u sastavu: Zoran Djordjević, reditelj, Dušan Đorđić, fotograf i snimatelj i Nenad Stevanović, filmski i tv snimatelj.

Ovaj Festival neguje stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz takmičarski program, omogućava razvoj mlade publike kao i filmsku edukaciju srednjoškolaca. Glavni program čine filmovi mladih autora kratkog igranog metra, kao i dugometražni filmovi iz Srbije i regiona, uz propratne programe, koji uključuju muzički program i radionicu.

Festival organizuje VAKUM u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo, Eu info centrom, Istraživačkom stanicom Petnica, dok su različite programe festivala podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Grad Valjevo, RYCO – Regionalna kancelarija za saradnju mladih i Filmski centar Srbije.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *