petak, 14. juna 2024.

Do 1. avgusta otvorena izložba slika Milića od Mačve

Objavljeno: 3. jula 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Studio Radovan Trnavac Mića
Foto: Studio Radovan Trnavac Mića

VALJEVO- Izložba slika Milića od Mačve je otvorena u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“. Postavku čine 22 Milićeva dela iz bogate kolekcije koju je umetnik još za života zaveštao gradu Kruševcu, a koju baštini Legat Milića od Mačve „Kosovo prvi prag Srbije“.

Legat je od 2008. godine u sastavu Kulturnog centra Kruševac i vredna i značajna kolekcija Legata zbraja 120 originalnih Milićevih slika posvećenih kosovskom mitu, srpskoj istoriji i tradiciji.

Valjevska publika ima priliku da po prvi put vidi neka od Milićevih dela, a u postavku su uključeni i crni plašt i beretka koje je Milić nosio i po kojima je bio prepoznatljiv u javnosti.

„Ova izložba nastala je u saradnji sa Kulturnim centrom iz Kruševca koji je i vlasnik Legata Milića od Mačve „Kosovo prvi prag Srbije“. Želim da se zahvalim Valentini Kaplarević, direktorki Centra za kulturu Kruševac, Nebojši Lapčeviću i Mariji Stojadinović, urednicima programa u Legatu i Kulturnom centru Kruševac, na privremenom ustupanju Milićevih dela i na svesrdnoj pomoći da ova izložba ugleda svetlost dana u Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu“, kazala je Mirjana Vojić, direktorka Studija.

Slobodan Jeftić Pulika , foto: Studio Radovan Trnavac Mića

Među brojnim posetiocima na jučerašnjem svečanom otvaranju izložbe Milića od Mačve bio je i naš poznati slikar i muralista, Slobodan Jeftić Pulika, ujedno Milićev prijatelj i kolega sa Arhitektonskog fakulteta.

U muzičkom delu programa nastupila je Valjevka Milena Pavlović uz pratnju Marka Stojkovića na gitari.

Izložba će biti otvorena do 1. avgusta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *