ponedeljak, 24. juna 2024.

Održan treći protest „Valjevo protiv nasilja“

Objavljeno: 30. juna 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Patak online
Foto: Patak online

VALJEVO- U Valjevu je sinoć održan još jedan miran protest „Valjevo protiv nasilja“. Na trećem građanskom protestu okupilo se nekoliko stotina građana, a čule su se poruke „Vučiću odlazi“ i „Euro litijum marš iz Valjeva“.

„Moje Valjevo je diglo svoj glas protiv nasilja, a svaki grad na mapi Srbije je Srbija u malom. Svedoci smo hajke koja se vodi protiv glumaca, svedoci smo pretnji koje su izrečene njihovim porodicama. Pitam se da li je pošteno da bilo koji čovek, bilo kog zanimanja, zbog svog iznetog stava i različitog mišljenja strada i trpi nasilje. I zato smatram da nije malo to što je i Valjevo reklo stop nasilju”, poručila je okupljenim građanima glumica Milena Pavlović.

Profesor istorije Aleksandar Lukić je pročitao poruku Valjeva koja „govori da borba tek treba da počne“.

Protest, foto: Patak online

„Ne mogu a da ne spomenem užasno nasilje nad našim gradom. Euro Litijum, firma koja želi da otvori rudnik litijuma i bora u valjevskom kraju, bila je jedan od pokrovitelja Dana maline u Brankovini. Grad Valjevo, koji je glavni pokrovitelj ove tradicionalne manifestacije, dozvolio je da Euro Litijum bude jedan od sponzora, i to rame uz rame uz Grad. Osim katastrofalne činjenice da Euro Litijum sponzoriše mnoge sportske klubove u našem gradu, sada sponzoriše i manifestacije čiji je cilj promocija poljoprivrede, uzgoja maline, blaga ovog kraja i našeg crvenog zlata. Pitamo se šta je sledeće? Euro Litijum se licemerno uvlači u sve pore našeg grada, a Grad ne samo da to dozvoljava već zdušno podržava. Zato svima onima koji vode ovaj grad kažemo – kako vas nije sramota. Umesto da radite u interesu građana, vi radite u interesu strane rudarske kompanije. Kako se usuđujete, gde su vam svest i savest, ovde žive vaša deca. Nažalost, koliko vidimo, i zdravlje građana danas je na prodaju. Hoće da nam unište i zemlju i vazduh i vodu, ono iskonsko. Ako ostvare ono što su zamislili, neće biti ni maline, ni zdravlja, ni života u našem kraju. Valjevci budite svesni kakvo nam se zlo sprema. To je najveće nasilje nad našom zemljom i ovim gradom. Vama koji ste došli da nam zatrujete domovinu poručujemo da idete što pre odavde, nećeno dozvoliti da nam naš zavičaj pretvorite u prašinu. Ne trebaju nam vaše donacije koje ćemo plaćati životima. Živelo Valjevo“, poručio je Lukić.

Foto: Patak online

Nakon okupljanja na Gradskom trgu građani su uz skandiranje „Vučiću odlazi“ krenuli u potestnu šetnju gradskim ulicama, a ovoga puta prošli su pored poslovnih prostorija „Euro litijuma“, gde su na ulazu zalepili poruku „Marš iz Valjeva“.

Sinoćnjem protestu pridružili su se i pojedini građani Mionice sa porukom „Mionica je protiv Vučića“.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *