utorak, 28. maja 2024.

Do kraja meseca biće podeljeno 1.000 auto-sedišta

Objavljeno: 11. februara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Valjevu je počela podela 1.000 auto-sedišta za decu rođenu od 18. oktobra 2017. pa na dalje. Celokupna raspodela trebalo bi da bude završena do kraja februara. Auto- sedišta su kupljena od novca koji se u gradsku kasu sliva po osnovu naplaćenih saobraćajnih prekršaja na području Valjeva. Auto-sedišta su prvo uručena deci koja su rođenoj od oktobra do kraja decembra 2017. godine.

„Do kraja ovog meseca ćemo podeliti ukupno 1.000 sedišta za decu rođenu od 2017. godine, a roditelji će biti blagovremeno obavešteni kada budu dodeljivana sedišta. Ovo je  prvi kontigent od 250, naredni bi trebalo da bude 350 i 400, tako da bi do kraja februara trebalo da podelimo sedišta kako bi naša deca bila što bezbednija u saobraćaju“, rekao je Dobrosav Janković, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja u Valjevu.

Kako je sopšteno, statistika pokazuje da je ova akcija dala pozitivne ruzultate, i da je pre četiri godine u Valjevu korišćeno svega 17 odsto zaštitnih sedišta, dok je ta brojka sada veća.

Prema istraživanjima koje je sprovela Agencija za bezbednost do 2013. godine upotreba sedišta za decu do tri godine starosti je bila 32 odsto na nivou Srbije, dok je sada procenat upotrebe sedišta za decu 62 odsto. Iako je rezultat očigledan, Srbija je i dalje daleko od razvijenih zemalja, gde je taj procenat 95 odsto.

Foto: Grad Valjevo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *