utorak, 21. maja 2024.

Valjevo ima najbolju vodu u Srbiji

Objavljeno: 12. februara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Za protekle tri i po godine JKP „Vodovod“ je rekonstruisao 73,2 kilometara vodovodne mreže, rekonstruisano je pet crpnih stanica, urađeno šest novih crpnih stanica i dva rezervoara. U istom periodu je u investicije uloženo 340,5 miliona dinara, naveo je u izveštaju o radu „Vodovoda“ u periodu od 2016. do 2020. godine direktor tog JKP Đorđe Milanović. „ Od toga 136,5 miliona dinara je izdvojeno za investicije iz gradskog budžeta, 14 miliona dinara je obezbeđeno od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i iz sopstvenih sredstava je izdvojeno oko 190 miliona dinara“, naveo je Milanović.

Kako je saopšteno, prihodi ovoj preduzeća su iz godine u godinu rasli. Tako su prihodi u 2016. godini bili 401,5 miliona dinara, dok su prošle godine prihodi iznosili 497,03 miliona, što je rezultat smanjenja gubitaka, odnosno nelegalnih korisnika, nefakturisane potrošnje, bolje naplate, povećanja efikasnosti, veće tačnosti vodomera, što je rezultat zamene vodomera, a bez promena cena.

„Grad ima najbolju vodu u Srbiji, a voda koja se preradi na našoj fabrici vode nije imala nijedan negativan uzorak. Postrojenje za preradu otpadnih voda je pokazalo visok stepen efikasnosti prečišćavanja po svim parametrima. Smanjenje gubitaka se reflektuje i kroz smanjenje zahvata sirove vode od 11.8 miliona m3 (2016.) do 10.5 miliona m3 (2019.godine), uz veći broj korisnika i uz izgradnju novih kilometara mreže“, naveo je Milanović.

Đorđe Milanović

Kako se navodi u izveštaju o radu od 2016. do sada od započetih projekata koji su trajali duži niz godina, i za koje se ponekad govorilo da nikada neće biti urađeni. Među njima su vodovodi u Donjoj Grabovici, Jasenici, Zabrdici, zatim vodovod Dupljaj – Pimići, Rađevo Selo,  Carić – Bukovica – Divlje Brdo, SCADA – III i IV faza, vodovod Kamenica.

Urađena je i prva faza rekonstrukcije stare fabrike vode, zatim prva faza rekonstrukcije Postrojenja za preradu otpadnih voda, gde je nabavljena i oprema. U proteklom periodu su rekonstruisane crpne stanice Janko Janković, Bair, Radino Brdo, Mrčić 1 i Smrdan. Na seoskom vodovodu Kukalj je rekonstruisano pet kilometara mreže, a urađena je i druga faza  vodovoda Valjevo – Brankovina.

Značajna sredstva su uložena i u nabaku opreme. Kupljeni su putarski kamion, kamion, valjak, mini bager, kombi vozilo, obnovljen vozni park, nabavljena oprema za ispitivanje, kao i kompletna oprema za geometra.

JKP Vodovod je u posmatranom periodu uspeo da dug za električnu energiju umanji sa 135 milona na 45 miliona dinara. Od gubitka od 53 miliona dinara (2015. godine), preduzeće je 2017. godine iskazalo dobit od 19 miliona dinara, 2018. godine 34,9 miliona dinara i 2019. godine 15,7 miliona dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *