ponedeljak, 24. juna 2024.

Dom zdravlja odbija da pacijentima da uput za Zavod za javno zdravlje

Objavljeno: 5. juna 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Već mesec dana valjevski Dom zdravlja odbija da svojim pacijentima, na predlog lekara specijalista valjevske bolnice, da uput za analize u Zavodu za javno zdravlje! Razlog za to je što je Dom zdravlja u prva četiri potrošio polovinu novca koju ima na poziciji namenjenoj za analize raznih briseva, koje se obavljaju u Zavodu za javno zdravlje! Zbog toga pacijenti su prinuđeni da šetaju „od vrata do vrata“ i da te preglede, ukoliko imaju novca, obavljaju u privatnim laboratorijama.

Umesto da pronađu rešenje sa nadležnima za ovaj problem, u Domu zdravlja prebacuju „lopticu“ u „dvorište“ valjevske bolnice, koja nema nikakv ugovor još od 2009. godine za obavljanje ovih poslova. Pacijenti Doma zdravlja su već mesec dana u bezizlaznoj situciji, jer izabrani lekari odbijaju da im daju uput za Zavod za javno zdravlja, koje traže lekari specijalisti valjevske bolnice, kako bi dobili kompletnu sliku o bolesti pacijenta. „ Došao sam kod izabranog lekara sa uputom za bris oka, međutim rečeno im je da su oni ’probili limit’ po pitanju novca i vratili su me opet u bolnicu. U bolnici mi je rečeno da oni ne mogu da rade te analize, već da uput moram da dobijem od izabranog lekara. I ove već od 6. maja pokušavam da uradim bris oka, ali ne uspevam“, kaže za Patak pacijent Saša Jeftić.

Novopostavljeni pomoćnik direktora Doma zdravlja Radiša Jokić za Patak potvrđuje da oni još od kraja aprila ne daju upute za Zavod za javno zdravlje zato što su već potrošili polovinu od 13 miliona dinara, namenjen mikrobiološkim analizama u ovoj godini i tvrdi da sve analize koje traže specijalisti valjevske bolnice bi trebalo da se urade u toj ustanovi, a ne o trošku Doma zdravlja.

S druge strane, direktor valjevske bolnice dr Dobrivoje Grujičić kaže da oni ne mogu da rade te analize, jer još od 2009. godine nemaju nikakav ugovor, niti dobijaju novac za to. Dr Grujičić potvrđuje da su nedavno imali sastanak sa predstavnicima Doma zdravlja i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali da još nisu dobili nikakav zvaničan papir koji bi im omogućio da analize za pacijente Doma zdravlja rade u bolnici.

Dok traje prebacivanje odgovornosti sa jednih na druge, trpe pacijenti, koji ne bi trebalo da zanima ko je nadležan i odgovoran. Kada će ovaj problem biti rešen pokušali smo da saznamo od direktorke RZZO u Valjevu Slavice Radovanović, ali nas je ona uputila na centralu RZZO u Beogradu.

2 komentara na “Dom zdravlja odbija da pacijentima da uput za Zavod za javno zdravlje

 1. Pa zna se kada će problem biti rešen. Kada se reše i drugi nagomilani problemi o kojima se mnogo piše, a vezuju se za Dom zdravlja u Valjevu i ekipu koja ga vodi. Kako Gradonačelnikova Komisija još nije počela sa radom, a formirana je pre dve nedelje i trebalo bi da ispita rad i poslovanje Doma zdravlja – malo ćemo i na to popričekati. Valjda ćemo i to doživeti, ako ništa – a ono nakon sledećih lokalnih izbora.

  1

  0
  1. Gradjani Valjeva shvatite da je u Domu zdravlja rasulo , .Mesecima se radi naopako pod rikovodstvom dr Milivoja Simovica .Vidite da je na svim mogucim portalima i stampi i Tv stanicama Srbije taj covek .Ponasim saznanjima preko 20.000.000 dinara / sumnje su/ da je dz i Opstinsak kasa osteceni od kada je ovaj covek na funkciji , da vam ne spominjemo medjuljudske odnose, samo sto se ne poubijaju .. .Proverite , trazite papire od komisija od RFFZO , sudske presude i sve tako pa ce vam biti jasno sta radi taj covek a pogotovu sto je postavio za pomocnika za medisinska pitanja onog Jokic Radisu koga intersuje zdravstvo kao i vas novinare / sem obavestajnog/ .U Domu zdravlja finansije gotovo nuila .plata ovog meseca opet manja , sitzu naplate za dug prema RFFZO, naplate sudske, kazne od razno raznih inspekcijskih organa , jedna cistacica na 5 sluzbi -mobing preti se otakzima a oni sede u kancelarijama i puste klimu sokici , kafica i mani ,mani..Molimo vas trazite dokumentaciju o poslivanju -pod uslovom da vam daju pravu Uostalom ima te podatke preko poverenika .. / a bice ih jos jer su podnete nove/ primanaj bez konkursa /opet/ sud vratio radnicu i velike pare -novci moraju da se ispalti , P.S ako zelite dokaze dobicete i od nas .Ostavite poruku i ljud ice kontaktirati sa vama..Pozz.Hvala..

   2

   0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *