ponedeljak, 24. juna 2024.

Donacija Europroma valjevskoj bolnici

Objavljeno: 14. februara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Trgovsinki lanac „Europrom“ donirao je valjevskoj bolnici aparat za bronhoskopiju, vredan 1,5 miliona dinara. Načelnica pneumoftiziologije Dragica Mirković rekla je da je ovaj aparat veoma važan, naročito zbog toga što je u Valjevu zabeležen porast broja obolelih od karcinoma pluća.

„Ova donacija omogućiće našim pacijentima da u svom gradu što brže i što lakše dodju do svoje dijagnoze i da se što brže dodje do terapije. Bronhoskopija je ključna metoda za dijagnostiku tumora pluća, a primenjuje se i u nekim drugim patološkim stanjima u pulmologiji za dijagnostiku nekih drugih bolesti, ali se ovaj aparat koristi i u terapijske svrhe u jedinicama intenzivne nege kod pacijenata na mehaničkoj ventilaciji. Takodje se može primeniti i za ekstrakciju stranih tela koje pacijenti aspiriraju u dušnik i bronhije. Bronhoskopija se nekada radila u ustanovama tercijarnog nivoa , a mi se evo možemo pohvaliti da već 16 godina u našoj bolnici radimo bronhoskopiju“, rekla je Mirković.

Lekari kažu da se poslednjih godina beleži se značajan porast tumora pluća i da je broj karcinoma plića iz godine u godinu sve veći. „ Prošle godine je na nivou Valjeva bilo 85 novih slučajeva karcinoma, dok je u 2018. godine taj broj je bio 56. To je značajan porast u odnosu na prethodni period“, rekla je dr Mirković.

U „Europromu“ kažu da je ovaj aparat kupljen u dogovoru sa rukovodstvom valjevske bolnice i dodaju da je prioritet te kompanije, kada su u pitanju donacije, upravo zdravstvo.

„U našem godišnjem budžetu za donacije čak 90 odsto tog budžeta je usmeren na zdravstvo. Mislim da je taj izbor bio sasvim logičan, s obzirom na to da je zdravlje prioritet svakog pojedinca, ma koliko godina imao i čime se bavio. Mi ništa od aparata ne doniramo nasumice, već prethodno razgovaramo sa rukovodstvom bolnice koje nam ukaže šta je to što im je potrebno“, rekla je PR menadžerka kompanije „Europrom“ Bojana Perić.

Ovo nije prva donacija „Europroma“ valjevskoj bolnici. U protekle tri godine ova kompanija je bolnici donirala inkubator, zatim kardiološku sondu i aparate za službu fizijatrije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *