četvrtak, 25. jula 2024.

Svetog Trifuna vinogradari dočekuju zadovoljni sa punim buradima vina

Objavljeno: 14. februara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevski kraj je za protekle dve decenije prešao put od dela Srbije gde se vinova loza gajila pretežno u okućnicama do prepoznatljivog vinogradarskog područja, koji se našao na vinogradarskoj mapi Srbije. Ovdašnji proizvođači nekada su se hvalili dobrom malinom i šljivom, a sada i dobrim grožđem i kvalitetnim vinom. I prošlogodišnja berba bila je uspešna, jer su ovogodišnji najveći vinski praznik ii svog zaštitnika Svetog Trifuna, ovdašnji vinogradari dočekali prezadovoljni sa punim buradima kvalitetnog vina.

Jesenas su sa 148 hektara, na koliko se trenutno vinova loza gaji u Kolubarskom okrugu, ubrali kvalitetno grožđe, koje je sazrelo baš onako kako treba, sa dosta kiše u proleće i sunca u septembru.

“Ovdašnji vinogradari su od prošlogodišnjeg roda napravili odlična vina. Prošla godina bila je vrlo neobična i verovatno se neće skoro ponoviti. Vino se pravi u vinogradu, odnosno kakav je kvalitet grožđa i kakvo grožđe napravite u vinogradu zavisi kakvo će vino biti nakon šest meseci u buretu. Ko je dobro zaštitio svoje vinograde imao je dobro grožđe, ali je suša kasnije uzela svoj danak i imali smo manji rod za 25 do 30 posto, ali to što je ubrano bilo je izuzetnog kvaliteta, sa 22 do 25 procenata šećera što je dalo dobra, puna, harmonićna vina, sortnog ukusa“, kaže Jovan Milinković iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe “Valjevo“.

Na porodičnom imanju porodice Milinković, u selu Babina Luka na površini od 2,5 hektara, sazrevaju sorte morava, traminac, sovinjon, merlo, frankovka i prokupac.Vinogradar Desimir Milinković kaže da je zadovoljan vinom dobijenim iz prošlogodišnje berbe, a da je plan da prošire vinograd za još jedan hektar.

“Grožđe je bilo daleko bolje nego pretprošle godine, a čim je bilo dobro grožđe mora biti i bolje vino. Vino je izuzetno dobro. Samo je pre dve godine bilo slično ovom, a možda je ovo i bolje. Prinos zavisi od toga kako se radi. Ja nisam pristalica velikog roda, za mene je važniji kvalitet i grožđa i vina. Ne vredi ako je količina velika, a da to nije kvalitet, a čim mnogo rodi ne može da bude kvalitetno“, ističe  Desimir Milinković.

Ovog proleća prema najavama samo u valjevskim selima vinova loza zauzeće još šest hektara.

“Naše vinogradarstvo i dalje ide sporim ali sigurnim koracima, čak je i država najavila ozbiljna ulaganja u vinogradarstvo i vinarstvo. Vina su nam sve bolja i bolja, jer smo ovladali tehnilogijom. Da bi napravili dobro vino moraju da se ispoštuju određeni koraci, da bi to dalo rezultate kako bi potrošač bio zadovoljan, naviknut na dobro vino i da se kao konzument njemu vraća“, rekao je Jovan Milinković, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo.

I ova zima je izuzetno blaga, što pogoduje vinovoj lozi. Prema oceni struke vinogradi su sada u izuzetno dobroj kondiciji i spremni za početak rezidbe koja bi trebalo da bude završena u narednih mesec dana.

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *