subota, 20. jula 2024.

Donirana oprema za neonatologiju valjevske bolnice

Objavljeno: 6. oktobra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: ZC Valjevo
Foto: ZC Valjevo

VALJEVO- Kompanija „DM drogerie markt Srbija“ je donirala opremu za neonatologiju valjevskog Zdravstvenog centra, vrednu pola miliona dinara. Reč je o tri led fototerapijske lampe.

Kako je saopšteno, vršilac dužnosti zamenika direktora Zdravstvenog centra dr Vladimir Pantelić je rekao da je donacija stigla u pravom trenutku.

„Odsek neonatologije ima dve lampe novije generacije i još četiri koje datiraju još iz vremena proizvođača EI Niš. Utoliko je nova generacija uređaja značajnija. Led lampe koje su bolje i savremenije pružaju značajnu podršku radu neonatološkom boksu. Svaka donacija je uvek dobrodošla jer ustanova zbrinjava veliko područje i brojne žitelje. Godišnje se u valjevskom porodilištu rodi oko 1.300 novorođenčadi i mi smo dužni da im od starta obezbedimo svu neophodnu opremu za negu“, rekao je dr Pantelić.

Šef Odseka neonatologije dr Svetlana Marković, subspecijalista neonatologije, je uz zahvalnost na donaciji, podsetila na značaj uređaja led lampe u prvim satima novorođenčadi.

Foto: ZC Valjevo

„Potrebu za led rasvetom i pravu jačinu kod novorođenčeta procenjujemo na osnovu vrednosti bilirubina, kako dete uzima hranu i niz drugih medicinskih parametara. Kako bismo sprečili žuticu pogotovu u prvom danu primenjujemo dodatno svetlo i na vreme reagovati kako bi se sprečile eventualne komplikacije. Već dugi niz godina vrednost bilirubina se uzima iz pupčanika i tako imamo pravovremenu vrednost koja je značajan pokazatelj. Na osnovu toga procenjujemo da li je u vrednosti bez rizika ili ne. Žutica je prvog dana najopasnija, ali se blagovremenom terapijom uspešno sanira. Izlaganje fototerapiji štetni bilirubin eliminiše i izbacuje pretvarajući ga u supstancu koju beba izlučuje urinom i stolicom i onda se ubrzava oporavak“, pojasnila dr Marković.

Regionalni menadžer prodaje kompanije „DM“ Željko Stojković, koji je uručio donaciju Zdravstvenom centru, jer rekao da kompanija „DM“ pri otvaranju novog objekta i širenju mreže uvek vode računa o podršci zajednici.

„Zahvaljujući analizi naših zaposlenih koji su uočili da se u našem dosadašnjem objektu izuzetno traže i kupuju pelene za decu, zaključili smo da nam je ta populacija ciljna grupa za donacije na području grada Valjeva sa okolinom. Pošto u Valjevu godinama lepo poslujemo u traženju novog objekta koji smo nedavno otvorili želeli smo da doprinesemo razvoju zajednice“, rekao je Stojković.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *