nedelja, 26. maja 2024.

Dr Živković: Daleko smo od bezbedne situacije

Objavljeno: 28. maja 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nakon ukidanja vanredne situacije, u gradu na Kolubari, tim za imunizaciju Opšte bolnice Valjevo, nastavlja bez prekida da imunizuje građane, svakog radnog dana i vikendom od 8 do 15 časova u holu Centra za kulturu.

Vakcinalni tim je do sada aplikovao oko 5.600 doza raspoloživih cepiva. Rukovodilac Tima za imunizaciju Opšte bolnice Valjevo dr Zoran Živković kaže da bez obzira na aktuelnu situaciju kada broj novoobolelih opada, a raste broj vakcinisanih sugrađana, situacija u gradu je još uvek daleko od one koju možemo nazvati bezbednom.

„Prema podacima jedna trećina sugrađana je primila prvu dozu vakcine, a jedna četvrtina je primila obe doze. U ovom trenutku je negde oko 35 odsto sugrađana vakcinisano protiv Kovid-19. To nam svakako ne daje pravo na opuštanje, posebno kada govorimo o našim mladim sugrađanima. Sa teritorije grada je negde oko 90 odsto mladih nevakcinisano, i nisu oni krivi za to. Na tome se mora poraditi. Verujte, mnogi od njih koji su ovde u holu primili vakcinu su imali dileme i pitanja tipa da li će moći da ostvare potomstvo i imaju decu. To je jedna od predrasuda koju moramo razbiti među mladim ljudima kako bismo ušli u jesen dovoljno sigurni. Procenat od 35 odsto u ovom trenutku je apsolutno nedovoljan da bismo bezbedno ušli u jesen“, rekao je dr Živković podsećajući da bismo bili sigurni procenat vakcinisanih mora da bude između 60 i 80 procenata.

Dr Živković je naveo i da se mora računati na zamor zdravstvenih radnika, jer čak 90 odsto njih nije još uvek koristilo godišnje odmore iz prošle godine, što nije nebitan faktor u odnosu na situaciju u kojoj ćemo se naći vrlo brzo za koji mesec.

U holu Centru za kulturu, tim Opšte bolnice Valjevo raspolaže sa sve tri vakcine osim Sputnjik V, koja se očekuje u toku sledeće nedelje.

„Najviše se daje kineska Sinofarm vakcina, potom dolazi Fajzer i Astrazeneka. Očekujemo sledeće nedelje da krenu isporukedoza Sputnjik V vakcine, tako da smo sasvim obezbeđeni jedino je na našim sugrađanima da pokažu malo više dobre volje za vakcinaciju jer to je ono što nas može štititi na jesen koja će vrlo brzo doći“,  kaže dr Živković.

On navodi da su u Valjevo na imunizaciju dolazili ljudi od Holandije do Australije, a o zemljama regiona tek da ne govorimo, jer po njegovim rečima smatra da je Valjevo vakcinisalo pola tuzlanskog kantona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *