ponedeljak, 24. juna 2024.

„Druga Kolubarska bitka protiv Euro Litijuma“

Objavljeno: 16. novembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Na pet lokacija u Valjevu narodni pokret “Marš s Kolubare” danas organizuje ekološku akciju pod nazivom „Druga Kolubarska bitka protiv Euro Litijuma“.

Kako je najavljeno, aktivisti ovog pokreta će do 16 časova biti raspoređeni na pet lokacija u gradu: Gradski trg, plato ispred Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg, Jadar, plato kod spomenika Vuku Karadžiću (Univerzitet Singidunum) i pijaca u Kolubari 2.

„Aktivisti pokreta upoznati su sa skrivenim namerama kompanije Euro litijum Balkan i ovim putem žele da informišu svoje sugrađane o štetnosti izgradnje rudnika, o omči koja se polako steže oko grada kao i njihovoj borbi protiv rudnika“, navedeno je u saopštenju pokreta “Marš s Kolubare”.

Oni podsećaju da je Viši sud u Valjevu početkom godine potvrdio odluku valjevskog Osnovnog suda kojom je odredjena privremena mera kojom su zabranjena primenjena geološka istraživanja na području Valjevsko- mioničkog basena. Takođe, Ministarstvo poljoprivrede donelo je tokom 2022. godine protiv kompanije Euro Lithium Balkan d.o.o četiri rešenja o zabrani bušenja, zbog kršenja zakona o poljoprivredmom zemljištu.

Meštani sela Lukavac, Divci, Popučke, Dupljaj, Šušeoka, Mrčić, u dolini Kolubare, protestovali više puta u poslednjih godinu dana. Oni traže obustavu istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju nadležne inspekcije i oduzimanje dozvole kompaniji Euro Lithium Balkan za dalja istraživanja zbog kršenja zakona Srbije.

“Brojne analize kompanije Euro Lithium Balkan d.o.o i nezavisnih laboratorija  potvrđuju kontaminaciju zemljišta zagađenom rudarskom vodom na lokaciji više bušotina, što je dovelo do zagađenja tri bunara u selima Lukavac i Šušeoka”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *