petak, 23. februara 2024.

Država će pomoći da se reši problem aerozagađenja u Valjevu

Objavljeno: 6. decembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje, foto: Patak online
Zagadjenje, foto: Patak online

VALJEVO- Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović sastao se juče sa predstavnicima Agencije za zaštitu životne sredine u cilju što hitnijeg rešavanja problema aerozagađenja, koje muči građane Valjeva u toku grejne sezone, objavljeno je na gradskom sajtu. Gvozdenović je na konferenciji za novinare, na koju nisu bili pozvani svi valjevski mediji, uključujući i portal Patak online, rekao da grad Valjevo ima višedecenijski problem sa lošim kvalitetom vazduha i da ova gradska vlast neće gurati probleme pod tepih već će ih rešavati kako bi sugrađanima omogućila što bolji kvalitet vazduha.

„ Loš kvalitet vazduha posebno je izražen u zimskom periodu i dominantno je vezan za individualna ložišta koja su nažalost u većini slučajeva uzrok svih ovih nevolja sa kvalitetom vazduha ali i sa nepovoljnim metereološkim uslovima. Na poslednjoj gradskoj skupštini usvojili smo zahtev opozicije o održavanju javne rasprave o kvalitetu vazduha i o nivou zagađenosti vazduha u Valjevu. Ova tema faktički predstavlja početak ozbiljnog rešavanja problema od strane gradske vlasti i uz pomoć i podršku svih republičkih institucija koje nam stoje na raspolaganju. Ono što smo dogovorili na sastanku jeste, pre svega, povećanje broja priključaka na Toplanu, ali isto tako i njen prelazak na gas, kao i priključenje javnih ustanova na Toplanu. Očekujemo i nadamo se da će biti smanjenje cene grejanja i upravo su te javne ustanove target- meta nekih naših aktivnosti koje su vezane za njihovo priključenje na Toplanu pre svega u samom centru grada ali i u širem centru, što se nadam da ćemo postići u nekom vrlo bliskom narednom periodu“, rekao je Gvozdenović.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović je rekao Valjevo ima punu podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine i svih republičkih institucija koje su uključene u rešavanje ovog problema.

„Sada je pred nama rešavanje problema u Valjevu. Jasno je da Valjevo ima podršku Vlade Srbije i da je resorni ministar zainteresovan da u svakom smislu pomogne Valjevu. Problem postoji decenijama, ali se niko ranije nije bavio njim. Danas imamo i resorno ministarstvo i gradonačelnika koji će se baviti ovim problemom. Ono što će biti prva mera nakon ovog sastanka je to da ćemo izvestiti resornog ministra šta smo uradili i tražiti da se pomoć realizuje tokom naredne godine i da se pomogne Gradskoj upravi u prelasku na alternativna sredstva grejanja. Nakon toga kroz razne vidove finansijskih instrumenata iznedrićemo mehanizme koji će finansirati energetsku efikasnost koja je vrlo važna, jer su u Srbiji kao i u Valjevu najveći izvor zagađujućih materija u vazduhu individualna ložišta“, rekao je Radović.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine je rekao da rešavanje ovog problema nije lak posao, ali da je važno da je napravljen „prvi korak“.

 

 

14 komentara na “Država će pomoći da se reši problem aerozagađenja u Valjevu

 1. Odjednom mediji pišu o aerozagadjenju i kako vlast ne rešava ništa, a ne pišu o tome kako se pojedinci greju na mazut i ugalj ne mareći na druge i ne traže rešenje da predju na ekološki manje izvore energije.

  2

  1
 2. Valjevo je kotlina. Ljudi koriste mahom ugalj za njihove kotlove. Republika i grad Valjevo su napravili prvi korak i nadam se da će se podsticati izgradnja toplovodne mreže.

  5

  1
 3. Grad ima podrsku iz Ministarstva i vidljivo je da se nesto pokrece, jer grad nije samo od ove godine zagadjen. Problem je postajo i ranije.

  0

  4
 4. Smanjiti cenu grejanja preko toplane i dati besplatan prikljucak.Na toplani pise poklon EU grajanima Valjeva.Omoguciti povoljne kredite za kucne instalacije.Dal se neko seca da sredstva za tu namenu poklonismo Beogradu.

  5

  3
  1. Poklonili smo mi i na Ub sto sta bez odluke Skupstine i gradonacelnik potpisa samo njegov potpis .Most UB koliko je dato ,deponija ? Kraj.

   1

   1
 5. Ovaj problem je postojao i pre, nema grad problem samo ove godine sa zagadjenjem. Grad ima podrsku iz Ministarstva i nastoji da dodje do resenja ovog problema.

  1

  6
 6. Individualna lozista , godinama su se samo povecavala , sa povecanjem lozista mozda je kvalitet mal losi al neka drasticna promena da je u pitanju nije.pominjalo se neko izmestanje silosa zbog strujanja vetrova…

  1

  4
 7. Ovoj alavoj grupi na celu sa klonberom moze pomoci samo narodna milicija.dok su oni na vlasti i procenat veci od 50 % nema pomoci.

  8

  1
 8. Evo gradska vlast I vlada Srbije resavaju problem koji je trebao biti resen pre 15,20 godina, Bilo kako ulaganje u nas grad je od velikog znacaja moderna toplana, juzni tok kroz Srbiju Sve je to od velikog znacaja , kad se sve skocka bice to lep grad , vec sad najlepsi

  1

  5
 9. Koliko godina je taj problem i sad se setili protiv vlasti da dignu bunu sad im vlast kriva. Da uvedu porez ili kazne za cvrsto gorivo izbio bi haos, a ovako im opet smeta zagadjen vazduh. Pa ko ga je zagadio? Prodaj sumu i promeni nacin grejanja ili se vrato u svoje selo odakle si dosao pa ce ti biti dobar vazduh.

  0

  6
 10. Gluposti, ovo nece pomoci.Automehanicari i ovi sto rasturaju kamione i aute loze preradjeno ulje i kablove u pecima i niko im nista ne moye niti pokusava…kakva cena grejanja kakvi bakraci

  1

  2
 11. Tacno je da nije problem aerozagadjenja od juce i sta bi to trebalo da znaci neka i dalje tako bude a novac odvojen za to neka ide tamo negde .Svi vi koji ste instruisani da branite gradsku valast na celu sa gvozdenovicem ste i sami svesni da to nije tako .Kako niste svesni po hiljaditi put vam se kaze da znamo odakle idu bljuvotine od vasih poruka i jos nesto iz svojih redova imate izadju koji moraju da pisu nesto sto nije tacno. Decice manite se gluposti vec se pridruzite protestima koji vaseg gvozdenovica i ostale puno svrbi i pokusavate na sve nacine da zaustavite , ali narodu je vasih lazi , bljuvotina , bahatosti dosta nemoj posle da trcite { a vec ste poceli } da trcite i kazete kako ste morali nesto da radite NE nista vi niste morali izadjite iz price gvozdenovic slobodana kradonacelnika koji je po mojim sumnja u velikom KRIMINALU , sto mozda i zanju neke institucije koje se bave ovakvim i slicnim stvarima . P.S Naravno da hoce Drzava da pomogne ali vas gvozdenovic dovodi coveka iz Agencije kojem se morala platiti usluga iz nasih dzepova da bi pricao kako bahatima odgovara. a nasi strucnjaci sede u Mniistarstvu za zastitu zivitne sredine , dovodi nekoga da prica iz Sanitarne inspekcije a ne dovodi inspektrora za zastutu zivotne sredine .Toliko o fingiranju i ,,postenju,, gvozdenovica koji to nikada nije imao .Zato psssst ..lazete!

  3

  2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *