subota, 20. aprila 2024.

Država će subvencionisati proizvodnju čvaraka “na kućnom pragu”

Objavljeno: 8. oktobra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn
????????????????
????????????????

VALJEVO – Sigurno više od 30.000 posetilaca iz gotovo svih krajeva Srbije, više od 80 učesnika i preko 200 izlagača, samo u jednom danu prodatih oko pet tona “duvan” čvaraka po prosečnoj ceni od 1.000 dinara – bilans su završenog, 13. po redu Festivala “duvan” čvaraka.

Oba dana vikenda u Valjevu su bila u znaku “svinjskog kavijara”, s obzirom da su se na obali Kolubare u suboru najpre pripremali “valjevski šoder”, a u nedelju i nadaleko čuveni “duvan” čvarci. Manifestaciju, koja je o dove godine uvrštena u stalne gradske manifestacije, juče je posetio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je rekao da je Ministarstvo ove godine uvelo mogućnost prodaje hrane životinjskog porekla “na kućnom pragu”, a da tako mogu da se prodaju i “duvan” čvarci u malim mestima, “budući da proizvodnja čvaraka postaje brend”. Nedimović je naveo i da su manifestacije poput “Čvarkijade” postale brend, poput Sabora trubača u Guči ili “Roštiljijade” u Leskovcu.

“Valjevske šoder” i “duvan” čvarke pripremalo je više od 80 majstora, a svoje proizvode, među kojima je bilo najviše mesnih prerađevina, ali i pečenja, zimnice i najrazličitije druge robe, na tezge je iznelo preko 200 izlagača. Po procenama organizatora, oni su samo prvog dana prodali oko pet tona čvaraka. Cena “šoder” čvaraka bila je od 800 do 900, dok su se “duvan” čvarci prodavali po ceni od 1.000 do 1.200 dinara kilogram.

Što se tiče pratećeg kulturno-zabavnog programa “Čvarkijade”, pored nastupa KUD-ova i izvođača narodnih pesama, kao centralni koncert beležimo nastup Dragana Kojića Kebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *