četvrtak, 13. juna 2024.

Dug za komunalije u Valjevu iznosi oko 9,9 miliona evra

Objavljeno: 7. decembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Dug građana Valjeva i privrede za komunalije premašio je cifru od milijardu i 185 miliona dinara, što je malo manji iznos nego kompletan budžet Grada Valjeva za celu godinu! Građani i privrednici najviše duguju za struju i taj dug iznosi čak 627,4 miliona dinara, dok su najmanja dugovanja prema JKP „Vidrak“. Domaćinstva za struju duguju 430,6 miliona dinara, dok dugovanja firmi i preduzetnika iznose 196,8 miliona dinara. Dug građana i privrede je premašio 300 miliona dinara, od toga samo domaćinstva duguju 183,4 miliona dinara. Direktor „Vodovoda“ Đorđe Milanović za portal Patak online kaže da postoje građani koji za vodu duguju i po 300.000 dinara. „U nekim slučajevima građani su imali problem da im je pukla neka cev i da je iscurela velika količina vode, pa to nisu mogli da plate, a ima i onih koji nisu preveli svoja brojila, pa ih je nemoguće tužiti, jer su formalni vlasnici preminuli. Upravo to nam je veliki problem i radimo na tome da se to reši“, rekao je Milanović.

U „Toplani“ kažu da su dug uspeli da smanje za oko 15 miliona dinara, a to preduzeće trenutno potražuje 178 miliona dinara. Od toga, 83 miliona dinara pokušavaju da naplate sudskim putem, a najveći dužnici su građani koji su priključeni na daljinski sistem grejanja. Da bi stimulisali građana da na vreme izmiruju svoje račune JKP „Toplana“ za one koji račun plate do 15. u mesecu odobravaju popust od osam odsto, dok oni koji plate do 26. u mesecu imaju pravo na umanjanje računa za pet odsto. Nakon neplaćena 2-3 računa, „Toplana“ šalje opomenu pred tužbu, a nakon toga, ukoliko potrošači ne izmire dug, sledi utuženje. Samo u novembru „Toplana“ je podnela oko 130 tužbi zbog neizmirenih dugovanja.

Građani i privreda najmanje duguju za usluge „Vidraka“ i taj iznos se kreće oko 79 miliona dinara. Za uslugu iznošenja smeća domaćinsta duguju oko 62 miliona dinara, a firme i preduzetnici oko 17 miliona dinara. U „Vidraku“ kažu da je stepen naplate povećan zahvaljujući angažovanju privatnih izvršitelja, kao i zbog toga što ne dozvoljavaju da dugovanja zastarevaju, pa redovno šalju tužbe za neredovne platiše.

U komunalnim preduzećima saglasni su da su dugovanja građana i privrede nastala zbog posledica krize, ali navode da ima i onih koji ne žele da plaćaju račune za komunalije, iako su platežno u situaciji da izmiruju obaveze za komunalije.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *