sreda, 17. aprila 2024.

Dugovi Apotekarske ustanove biće namireni iz gradskog budžeta

Objavljeno: 16. oktobra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Dugove Apotekarske ustanove „Valjevo“, koja se već duže vreme nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, platiće Grad Valjevo, kao osnivač ove ustanove. Tu odluku su usvojili članovi Gradskog veća na poslednjem zasedanju.

Kako je saopšteno, ukupan dug Apotekarske ustanove, bez zateznih kamata, iznosi 107,2 miliona dinara, a po rečima direktora Vojkana Stepanovića samo dug prema dobavljačima premašuje 82 miliona dinara. Tri gradske apoteke skoro i da ne rade, jer su rafovi prazni, a mnogi farmaceuti i tehničari napustili su tu ustanovu.

O teškoj situaciji u kojoj se našla Apotekarska ustanova bilo je obavešteno i prethodno rukovodstvo, koje je formiralo Komisiju i Radnu grupu, čiji je zadatak bio da sagledaju čitavu situaciju, međutim, nagomilani problemi nisu rešeni.

„Pokrivanje“ duga je prvi i veoma važan korak, a kako je rekao gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, nakon toga vrlo brzo će lokalna samouprava će izaći sa predlogom o narednom potezu.

Činjenica je da je Apotekarska ustanova u Valjevu, kao i mnoge druge u Srbiji, izgubila „rat“ sa privatnim apotekama i da u dosadašnjem obliku više ne može da radi, sa pozitivnim rezultatima. Direktor Apotekarske ustanove Vojkan Stepanović kao jedan od modela pominje izdavanja lokala, kao i javno-privatno partnerstvo.

Račun Apotekarske ustanove „Valjevo“ je u blokadi od avgusta ove godine, a zaposleni su poslednju platu primili u martu. Od 92 zaposlena, ostalo je njih 25. Među njima u Valjevu je samo jedan farmaceut i nekoliko farmaceutskih tehničara, a ostali su iz redova tehničkog osoblja i drugi.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *