ponedeljak, 22. jula 2024.

Dva dana prihvatljivog vazduha prošle sedmice

Objavljeno: 17. novembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Samo prošle srede i u subotu vazduh nad našim gradom je bio prihvatljivog kvaliteta, a svim ostalim danima zagađen, pokazuje novi izveštaj “U 5 do 12” organizacije “Lokalni odgovor” iz Valjeva.

Ovaj izveštaj, kako je navedeno u saopštenju, nastao je u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju sprovodi ova organizacija, uz objašnjenje da im je namera “da poboljšamo obaveštavanje građana i građanki Valjeva o aerozagađenju”.

“U protekloj sedmici najveći broj dana vazduh u Valjevu je bio zagađen. Samo u sredu i subotu vazduh je bio prihvatljiv. Gotovo svako veče protekle nedelje u popodnevnim satima zabeleženo je da je vazduh zagađen. Najviša zabeležena koncentracija PM10 suspendovanih čestica za proteklu nedelju zabeležena je u nedelju,16.11.2020. u 18.00 časova i iznosila 168,58 μg/m3. Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu koncentraciju istog dana u 18.00 časova što je iznosilo 150 μg/m3”, navodi se u izveštaju “Lokalnog odgovora”.

Konstatuje se takođe da je “visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao početi da oseća zdravstvene tegobe a članovi osetljivih grupa mogu doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice”.

“Lokalni odgovor” u svom izveštaju takođe podseća da na interenet prezentaciji Grada Valjeva, kao i na prezentaciji Zavoda za javno zdravlje tokom prošle nedelje nisu na dnevnom nivou objavljivane informacije o visini aerozagađenja u Valjevu.

“Ove ustanove koje su odgovorne za bezbednost i zdravlje građana u Valjevu, kao za zaštitu životne sredine, nisu putem obaveštavale javnost dnevnim koncentracijama zagađujućih materija koje sadrži vazduh u Valjevu, niti su upozoravale građane na mogući rizik za zdravlje, niti na mere zaštite ili ublažavanja uticaja”, kaže se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *