utorak, 21. maja 2024.

Dvojica monaha iz valjevskog kraja izabrani za episkope

Objavljeno: 25. maja 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Sabor arhijereja Srpske pravoslavne crkve, na svom prolećnom zasedanju, za nove episkope izabrao je dvojicu monaha rodom iz valjevskog kraja. Za vikarne episkope patrijarha srpskog Porfirija izabrani su arhimandrit Dositej Radivojević i protosinđel Petar Bogdanović.

Iguman manastira Ćelije Kolubarske, kod Lajkovca, arhimandrit Dositej Radivojević, novoizbrani vikarni episkop lipljanski, rođen je 1971. godine u Slavkovici kod Ljiga gde je završio osnovnu školu, potom Vojnu gimnaziju u Beogradu i Vojnu akademiju Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u Rajlovcu kod Sarajeva i Beogradu.

Dositej Radivojević, foto: FB Dositej Hilandarac

Nakon tri godine provedene u vojnoj službi, 1998. godine odlazi u manastir Hilandar na Svetoj Gori gde ostaje sve do 2019. godine kada se vraća u Srbiju u eparhiju šumadijsku i biva postavljen za nastojatelja manastira Svetog velikomučenika Georgija  u selu Ćelije u Lajkovcu. Studije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu završava 2005., a nakon pet godina magistarsku tezu brani na Bogoslovskom fakultetu Aristotelovog univerziteta u Atini. Pored redovnih obaveza vikarnog episkopa patrijarha srpskog obavlja će i dužnost episkopa vojnog.

Za vikarnog episkopa patrijarha srpskog sa titulom toplički izabran je i protosinđel Petar Bogdanović (34), nastojatelj manastira Gornjak kod Petrovca na Mlavi.

Petar Bogdanović, foto: FB Manastir Gornjak

Rodom iz Mionici gde je učio osnovnu školu, a nakon Valjevske gimnazije upisuje Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu koji napušta posle završene treće godine i odlazi u manastir Četerež u braničevskoj eparhiji.

Monaški postrig prima 2011. godine. Od 2014. sabrat je manastira Tumana, a početkom ove godine postavljen je za nastojatelja manastira Gornjak. Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 2018., godinu dana kasnije odbranio master rad kada upisuje i doktorske studije pri katedri za sistemsko bogoslovlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *