subota, 20. aprila 2024.

Embriolozi važna karika u procesu vantelesne oplodnje

Objavljeno: 26. jula 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Dan kada je daleke 1978. godine, rođena prva beba nastala vantelesnom oplodnjom posvećen je stručnjacima bez čijeg znanja VTO ne bi bio moguć, uz ginekologe, embriolozi su značajna karika u procesu vantelesne oplodnje.

Procenjuje se da se godisnje rodi oko 530.000 beba začetih u IVF laboratorijama širom sveta, a da je do sada ukupno rođeno preko 7 miliona. Jedna od najznačajnijih karika u lancu te sreće zvane beba su embriolozi koji danas obeležavaju svoj dan, a u Centru za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo, trenutno dva embriologa Mirka Đorđević i Jasna Živanović rade na nastajanju svih beba.

„Naš posao je jedinstveno praktikovanje nauke sa najlepšim rezultatom na svetu. Kako često citiraju moje objašnjenje čime se bavim „Mi pravimo bebe rukama!”, kaže Mirka Đorđević,  jedan od dva trenutno zaposlena embriologa  u IVF centru Opšte bolnice Valjevo.,”Uz veliku pomoć nauke, naravno”, dodaje kroz osmeh.

U Centru za vantelesnu oplodnju, Opšte bolnice Valjevo, embriolozi svoj dan proslavljaju radno jer i danas je poprilično zauzeto u valjevskom centru u kome mali tim još uvek funkcioniše bez liste čekanja.

„Danas smo zamrzavali i odmrzavali embrione, vitrifikovali oocite, radili inseminacije, aspiracije, standarnu papirologiju, sve po malo. Mi kao embriolozi obavljamo veliki broj raznovrsnih laboratorijskih procedura, ali isto tako bavimo se aministracijom i menadžmentom laboratorije, od nabavke opreme i materijala do planiranja, sve nam je to u opisu posla“, otkriva deo svog magičnog posla i zaduženja Jasna Živanovic, drugi embriolog centra.

Oba embriologa valjevskog centra stekla su Evropski sertifikat klinickih embriologa i najmladji su stručnjaci u ovoj oblasti koji vode jedan mali ali uspesni tim  centra, sa do sada blizu 380 rođenih beba i još dosta trudnoća i procedura u toku.

Zahvaljujuci radu ova dva mlada stručnjaka i celog njihovog tima na svet je do sada došlo  blizu 380 beba, što malih Valjevaca, što budućih građanina sveta, jer su parovi koji su postali roditelji zahvaljujući Centru za VTO Opšte bolnice Valjevo, bukvalno stigli sa svih kontinenata i zemalja u okruženju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *