subota, 20. aprila 2024.

U nedelju “Dan kupine” na Stavama

Objavljeno: 26. jula 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Kao i prethodnih 11 godina, poslednja nedelja u julu rezervisana je za manifestaciju “Dani kupine”, koja se održava na Stavama, sa početkom u 10 časova u nedelju 28. jula.

Manifestacija koja se održava 12. put počinje izložbom kupine i proizvoda od ovog voća, u 11.30 je zvanično otvaranje “Dana kupine”, u 12.00 je predviđen kulturno-umetnički program a u 13.00 proglašenje pobednika i dodela nagrada. Organizatori “Dana kupine” su meštani Stava, a Grad Valjevo je ove godine izdvojio 200.000 dinara. Suorganizatori su Regionalna privredna komora, Poljoprivredna stručna služba i Turistička organizacija Valjevo. Za takmičenje najbolji kupinjak do sada je prijavljeno 15 proizvođača, a očekuje se da će ih do nedelje biti i više.

“Odajemo počast biljci kupini kao biljci, koja zauzima visoko drugo mesto kao voćna kultura, koja se gaji na Stavama odmah iza šljive. Kupina je centralna okosnica oko koje se vrti ova manifestacija. Aktivnosti su već počele, tako da danas ekipe Zavoda za poljoprivredu obilaze teren i učesnike koji su prijavili kupinjake za takmičenje i svojim savetima daju pomoć kako doći do veće i kvalitetnije proizvodnje, a samim tim kada imate kvalitet onda možete očekivati i bolju cenu”, poručio je član Organizacionog odbora manifestacije Zoran Lukić.

U kulturno zabavnom programu “Dana kupine” nastupiće KUD “Krušik” iz Valjeva, a biće održane i Seoske olimpijske igre, uz brojne prateće programe koji obuhvataju narodno stvaralaštvo – izložbu domaćih proizvoda, organizovano takmičenje u pripremanju gulaša i pasulja.

2 komentara na “U nedelju “Dan kupine” na Stavama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *