utorak, 25. juna 2024.

Emir Kusturica dobitnik nagrade „Radovan Beli Marković“

Objavljeno: 5. oktobra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

LAJKOVAC- Žiri za dodelu književne nagrade „Radovan Beli Marković“ odlučio je da ovogodišnji dobitnik bude Emir Kusturica za knjigu „Vidiš li da ne vidim“. Svečano uručenje nagrade je 10. oktobra, u porti manastira Sveti Đorđe u Ćelijama.

Od proznih dela iz književne produkcije 2022/2023. godine, pristiglih na adresu Gradske biblioteke Lajkovac za konkurs za Nagradu „Radovan Beli Markovićˮ, žiri u sastavu: dr Slađana Ilić, predsednik, dr Vesna Trijić i msr Daren Milivojević, jednoglasno je za najbolju proznu knjigu izabrao „Vidiš li da ne vidim“ Emira Kusturice, koja je objavljena 2022. godine u Plavom kolu Srpske književne zadruge.

U obrazloženju žirija je navedeno da je se ova složena, slojevita i po pripovedačkim postupcima raznorodna knjiga odlikuje tematskom originalnošću, mozaičnom kompozicijom, jezičkim bogatstvom i izrazitom duhovitošću.

„U knjizi Emira Kusturice, kao i kod Radovana Belog Markovića, kako čitajući i poredeći zaključujemo, anđeli menjaju obličja i funkcije, i ovaj svet čine začudnim. To isto čine fantastički prizori već poznatih književnih junaka srpske i svetske proze, najčešće u novim ili pak unekoliko izmenjenim rolama u odnosu na „original“. U sličnim pozicijama su i pisci koji u njihovim delima postaju junaci. Neki od takvih pisaca junaci su i van sveta knjige, kao što je to Peter Handke“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *