utorak, 23. jula 2024.

U Domu zdravlja počela vakcinacija protiv gripa

Objavljeno: 4. oktobra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U valjevskom Domu zdravlja je počela imunizacija protiv sezonskog gripa, koja se sprovoditi radnim danima od 7 do 19 časova u prizemlju Doma zdravlja, preko puta glavnog ulaza. Prethodno pacijent treba da dobije nalog za vakcinaciju od svog izabranog lekara.

Vakcine će biti distribuirane i gradskim i seoskim ambulantama (osim ambulante Novo Naselje koja je namenjena zbrinjavanju respiratornih infekcija).

Foto: Dom zdravlja
Foto: Dom zdravlja

Za Dom zdravlja Valjevo u sezoni 2023/24. opredeljeno je 4.500 doza četvorovalentne vakcine „Influvak tetra“, koja štiti od dva tipa virusa A i dva tipa virusa B sezonskog gripa.

Vakcina je najefikasniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa. Preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno hroničnim bolesnicima i starijima od 65 godina, zdravstvenim radnicima i svima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12  meseci.

Foto: Dom zdravlja

Vakcinu protiv sezonskog gripa ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, zatim osobe preosetljive na supstance sadržane u vakcini, alergične na kokošje jaje, meso i perje, kao i na Gentamicin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *