subota, 20. aprila 2024.

Episkop Isihije ustoličen za novog vladiku valjevske eparhije

Objavljeno: 28. juna 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Eparhija valjevska dobila je novog vladiku, pošto je juče u hramu Vaskrsenja Hristovog za novog episkopa valjevskog ustoličen episkop Isihije (Rogić). Svetu arhijerejsku liturgiju i uvođenje u tron novog episkopa, služio je patrijarh srpski Porfirije.

Episkop Isihije (Rogić) je rođen 3. novembra 1965. godine u Moskvi, od oca Milutina i majke Jelene Rogić. Živeo je u Beogradu ali je, usled očeve diplomatske službe, veći deo detinjstva i mladosti proveo u inostranstvu. Pored Moskve, živeo je u Pekingu u Kini, Rangunu u Burmi, Kartumu u Sudanu i u Vašingtonu u SAD. Osnovnu i srednju školu je pohađao na engleskom i na srpskom jeziku. Godine 1985. završio je Dizajnersku srednju školu u Beogradu i stekao zvanje likovnog tehničara dizajna grafike. U periodu od 1987. do 1991. godine studirao je psihologiju na Univerzitetu Distrikta Kolumbije u Vašingtonu (SAD), kao i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Diplomirao je bogoslovske nauke na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2018. godine.

Na samom početku duhovne i materijalne obnove manastira Kovilja, koje je započeo sadašnji patrijarh srpski Porfirije, otac Isihije se kao iskušenik pridružio koviljskom bratstvu 1991. godine, a monah je postaao 1995.

Na redovnom prolećnom zasedanju održanom u Pećkoj Patrijaršiji i Beogradu od 29. aprila do 10. maja 2018. godine, Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je arhimandrita Isihija, za vikara Episkopa bačkog, sa titulom episkop mohački.

Na mesto episkopa valjevske eparhije, episkop Isahije dolazi umesto vladike Milutina, koji je prošle godine preminuo od posledica Kovid-19.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *