utorak, 21. maja 2024.

EU finansira zapošljavanje zdravstvenih radnika

Objavljeno: 25. septembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Šef delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici sastao se u Valjevu sa timom medicinskog i nemedicinskog osoblja angažovanog u okviru pomoći koju je finansirala Evropska unija u okviru podrške zdravstvenom sistemu tokom borbe protiv COVID19.

Zahvaljujuću EU, u Valjevu je na šest meseci angažovano pet doktora medicine i pet sanitarnih tehničara, koji su podrška postojećem timu u valjevskom Zavodu za javno zdravlje.

„Svi zdravstveni sistemi u svetu su rastegnuti do maksimamuma, jer se radi na lečenju velikog broja pacijenata. U julu nas je Vlada Srbije zamolila da pomognemo tako što ćemo finansijski podržati zapošljavanje 200 domaćih zdravstvenih radnika, koji će biti angažovani u različitim ustanovama širom zemlje. Među njima je dosta žena i mladih ljudi koji će kroz ovaj posao steći velika iskustva. Pandemija nije gotova i virus će ostati još neko vreme među nama i zato moramo da vredno radimo na pronalaženju pravih terapija i vakcine. Srećan sam što smo mi u EU uspeli da pomognemo i da doprinesemo da se zdravstveni sistem u Srbiji ojača, bilo u vidu opreme ili ljudstva“, rekao je ambasador Fabrici.

Dr Slađana Mukić se u ime medicinskog tima zahvalila EU na podršci zapošljavanja medicinara, navodeći da kadrovski kapaciteti valjevskog zdravstva nisu bili dovoljni da odgovore na situaciju u kojoj se Valjevo našlo na početku epidemije.

„To je zahtevalo reorganizaciju unutar redova zdravstvenih radnika, što je nekad i zahtevalo 24-časovni rad. Sada nam je omogućeno da radimo značajno rasterećenije sa dodatnim angažovanjem radnika. To će doprineti da svoj posao radimo još kvalitetnije nego do sada“, rekla je dr Mujkić.

Verica Jovanović, direktorka Instituta „Batut“, rekla je da su Valjevo i Kolubarski okrug su bili među prvima gde su se pojavili slučajevi korona virusa, napominjići da je sada epidemiološka situacija, kako u Valjevu, tako i u Srbiji, trenutno stabilna.

„Međutim, nema opuštanja. Maske, distanca i dezinfekcija ruku i prostora su ključne mere za sprečavanje širenja COVID19 među stanovništvom“, rekla je direktorka Instituta „Batut“.

Foto: Grad Valjevo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *