nedelja, 10. decembra 2023.

Euro litijum o sponzorisanju valjevskih klubova

Objavljeno: 7. jula 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nakon što je su u otvorenom pismu ekološka udruženja i neformalne grupe “Marš s Kolubare”, Lokalni Front Valjevo i EKOlubarska bitka, “Marš s Kolubare”, Lokalni Front Valjevo i EKOlubarska bitka upozorili da pojedine valjevske sportske klubove sponzoriše kompanija Euro litijum, saopštenjem za javnost se oglasila i ta kompanija.

Euro litijum navodi da je sponzorisanje sportskih društava, kao i drugih organizacija koje ne prave profit, pa samim tim i ne mogu da se razvijaju bez podrške, obaveza svakog preduzeća koje to može da priušti. Kroz ovaj vid pomoći, omogućava se da treniraju i deca čiji roditelji nisu u mogućnosti da plaćaju članarinu i treninge. Samim tim, talenat postaje osnov razvoja i uspeha kluba.

Oni navode da Vaterpolo klub Valis podržavaju već skoro godinu dana i da klub postiže veoma dobre rezultate, između ostalog i zato što je u mogućnosti da zadrži igrače od prelaska u druge klubove.

-Organizacije koje su potpisale javno obraćanje, Marš s Kolubare, Lokalni Front Valjevo i  EKOlubarska bitka, u svom tekstu izjednačavaju podršku sportskim društvima sa „kršenjem zakona, podmićivanjem službenika, kao i brojnim drugim mehanizmima prevare“. Ovo vrlo jasno govori o zlonamernosti ovakvih obraćanja, kao i manipulativnoj opredeljenosti autora pisma kako bi se geološka istraživanja koristila kao instrument političke borbe- navodi se u saopštenju za javnost kompanije „Euro litijum“.

Kako se dodaje, Euro litijum se opet navodi kao uzročnik zagađenja lokalnih bunara.

-Laboratorijske potvrde koje pominju potpisane organizacije ne mogu da dokažu da je voda u bunarima zagađena geološkim istraživanjima. Pitanje načina uzorkovanja, kao i obezbeđivanje transporta uzoraka od mesta uzorkovanja do laboratorije, nikada nije objašnjeno, a predstavlja važan element validnosti rezultata. Sve istražne radove smo vršili na prethodno iznajmljenim delovima parcela, uz odgovarajuće ugovore, da bi posle izvođenja teren bio vraćen u prvobitno stanje, kako zakoni i nalažu. Takozvana privremena mera je doneta samo za jedan istražni prostor, na kome u tom trenutku Euro litijum nije izvodio nikakve radove. Ističemo da ovaj postupak još uvek nije okončan i trenutno se vodi pred Upravnim sudom- navodi se u saopštenju za javnost ove kompanije.

Kako je saopšteno, preduzeće Euro litijum je prekinulo istražne radove u aprilu, za koje je imalo odobrenje Ministarstva, isključivo zbog očuvanja integriteta i bezbednosti svojih zaposlenih, kao i meštana koji su bili izloženi javnom linču, naročito od strane pripadnika organizacije Marš s Kolubare.

-Žao nam je što se dobronamerne i korisne akcije tendenciozno predstavljaju kao zlonamerne. Euro litijum će i dalje kroz svoj rad, u skladu sa zakonima Republike Srbije, nastaviti, ali i proširiti podršku lokalnoj zajednici na različite načine- saopštila je kompanija Euro litijum.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *