ponedeljak, 22. jula 2024.

Nemačka kompanija gradi livnicu u Valjevu

Objavljeno: 8. jula 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nemački proizvođač sanitarne armature Hansgrohe podneo je zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine za određivanje obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje pogona za proizvodnju slavina u Valjevu, objavila je Ekapija.

Reč je o projektu za gradnju livnice za izlivanje tela slavina, što je druga faza od ukupno četiri faze projekta za gradnju fabrike u Valjevu. Treća faza obuhvatiće galvanizaciju, a četvrta proširene proizvodnog kompleksa za još 30.000 m2.

Za prvi fazu izgradnje koja obuhvata proizvodni pogon, skladišni i administrativni prostor na 22.390 m2, proletos su već dobijeni lokacijski uslovi.

Kako prenosi Ekapija, planirano postrojenje za proizvodnju slavina nalaziće se na teritoriji Valjeva u okviru privredne zone, u istočnom delu grada. Ukupna površina parcele je 130.700 m2

Projektom je planiran kapacitet proizvodnje od četiri miliona tela baterija, i to tri miliona mesinganih tela i oko milion komponenata od cinka (tela ili ručica) godišnje.

Napominje se da procene količine materijala ne obuhvataju već korišćeni materijal u drugom proizvodnom ciklusu (na primer pretapanje ulivnog sistema ili otpadnog metala), što znači da će većina slavina proizvedenih u Valjevu biti od čistog, „devičanskog“ mesinga.

Proizvodnja će obuhvatiti mašinsku obradu, glodanje, bušenje i pranje, brušenje i poliranje, sklapanje slavina i logistiku.

Dalju obradu (galvanizaciju) u početku će, kako se napominje, vršiti spoljni dobavljači, dok će se u kasnijem periodu vršiti na lokaciji fabrike.

Kako je ranije najavljeno, nemački investitor planira da u novu fabriku uloži 85 miliona evra i da zaposli 1.000 radnika na neodređeno vreme. Ova nemačka kompanija posluje u industriji sanitarija, aktivna je već 120 godina na tržištu i poseduje pet pogona u četiri države širom sveta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *