subota, 13. jula 2024.

Evakuisano 100 ljudi, uvedene restrikcije vode

Objavljeno: 15. maja 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  Situacija je u Valjevu je kritična, a do sada je zbog poplave evakuisano oko 100 ljudi. Od prekjuče do danas palo je čak 150 litara kiše, a prognoze su loše, jer se prestanak padavina ne očekuje do večeras. Valjevo je odsečeno od okolnih mesta,  skoro svi mostovi su zatvoreni za saobraćaj zbog izlivanja Kolubare, osim mosta na Obilaznici, a saobraćaj se otežano odvija kroz centar grada, gde su ulice pune vode.  Evakuacija ugroženog stanovništa  je počela jutros oko četiri sata. Načelnik Odeljenja Milan Mihajlović kaže da je situacija na području Valjeva kritična, jer je Kolubara premašila istorijski maksimum, kao i projektovani kapacitet, tako da više ne može da primi nove količine vode.

Uvedene su i restrikcije vode. Bez vode prvo ostaju visinski delovi Valjeva i sa mreže su već isključeni potrošači u Brđanima, Poparama, deo V puka, ali i potrošači u Novom Naselju, Popučkama i Beloševcu. Direktor Vodovoda Djordje Pavlović kaže da su bili prinuđeni na restrikcije vode, jer je isključena crpna stanica Gradac. Za sada nije poznato koliko će na snazi biti restrikcije vode, a sam centar grada ne be trebalo da bude da udaru restrikcija, kažu u Vodvodu.

Struja je, preventivno, isključena brojnim domaćinstvima, a problema ima na pojedinim trafostanicama u gradu, ali i na seoskom području, ali ekipe ED ne mogu da reaguju na selu, jer su skoro svi putevi koji povezuju Valjevo sa okolnim mestima u prekidu.

Zbog velikih padavina poplavljena su mnogobrojna domaćinstva na području Valjeva, ali i u okolnim selima. Iz istražnog zatvora je evakuisano 24 pritvorenika.  Zbog poplave odsečina je većina puteva koja Valjevo spaja sa okolnim mestima. U Dimitrija Tucovića krenulo je klizište i zemlja je ušla u jednu kuću. Klizište je krenulo i u Pivskoj ulici. Do Valjeva se jedino može doći od Ibarske magistrale, preko Ljiga, Mionice, Bogdanovića Brda i Rajkovića. Zbog poplava biće zatvorene sve škola i vrtići na području Valjeva. Nijedan autobus jutros nije otišao iz Valjeva.

Štab za vanredne situacije proglasio je četvrtak neradnim danom  i pozvao radno sposobne muškarce da pomognu u podizanju bedema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *