četvrtak, 18. aprila 2024.

Evropska nagrada za operu „Didona i Enej“

Objavljeno: 5. aprila 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Opera „Didona i Enej“, koja je premijerno izvedena pred valjevskom publikom, prošle jeseni, nagrađena je na evropskom takmičenju scenskog stvaralaštva mladih „Papageno  Award“ koji se tradicionalno održava u Lincu. „Papageno Award“ je takmičenje iz oblasti scenskog i dramskog stvaralaštva koje obuhvata  produkcije gimnazija i umetničkih akademija  sa nemačkog govornog područja (Nemačka, Austrija i Švajcarska).

Zbog svoje popularnosti, često se naziva i „oskarom“ među takmičenjima na kojima se vrednuje stvaralaštvo mladih ljudi. Pravo učestvovanja na ovom takmičenju imale su sve gimnazije i umetnički fakulteti sa područja na kojima se govori nemački jezik.

„Čast da uđe među najbolja ostvarenja dobila je nemačko srpska koprodukcija opere ‘Didona i Enej’, koju je Gimnazija Širen iz Pfafenhofena realizovala u saradnji sa valjevskom muzičkom školom. Opera ‘Didona i Enej’ je i jedina opera koja se našla među nominovanim produkcijama i jedino ostvarenje sa muzikom izvođenom ‘uživo’, što je po mišljenju žirija izuzetan kvalitet ovog izvođenja. Opera je dobila nagradu za najbolju režiju, a glavni glumac i pevač u operi Danijel Sauer, student solo pevanja, koji je na sceni maestralno oživeo lik Eneja, je dobio nagradu za najboljeg muškog glumca“, navodi se u saopštenju za javnost Muzičke škole „Živorad Grbić“.

Opera „Didona i Enej“ je prvi međunarodni projekat koji je Muzička škola iz Valjeva realizovala u svojoj istoriji od 65 godina, i ujedno prva opera u istoriji našeg grada.

Kamerni gudački orkestar „Feniks“, pod vođstvom mr Snežane Stevanović, koji je za ovu priliku u svom sastavu  okupio i srednjoškolce i nastavnike i nekadašnje učenike MŠ „Živorad Grbić“, a sadašnje studente muzičkih akademija, predstavljao je valjevsko lice muzike u ovom projektu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *