nedelja, 26. maja 2024.

FB komentar doveo ambasadora SAD u Valjevo

Objavljeno: 4. februara 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Možda zvuči neverovatno ali ponekad je potreban samo jedan Facebook komentar da biste doveli ambasadora jedne od najmoćnijih zemalja na svetu u vaše malo mesto.  Poseta NJ.E. ambasadora SAD Majkla Kirbija Valjevu nije plod rada lokalnih vlasti, Ministarstva spoljnih poslova, raznih diplomata i činovnika koji su plaćeni za takve poslove već posledica  komentara na Facebook profilu Američke ambasade na vest o obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata. Mladi valjevski lekar Davor Živković prokomentarisao je tu vest uz poziv predstavnicima ambasade da posete grob dr Alberta Samjuela Kuka, lekara iz američke misije Crvenog krsta preminulog  tokom epidemije tifusa u Valjevu, odrekavši se svoje vakcine protiv tifusa u korist srpskih vojnika.

„Znajući da je doktor Kuk, lekar Američkog Crvenog Krsta koji je u našem gradu nastradao lečeči i negujući naše vojnike i bolesne ljude, napisao sam komentar na Facebook stranici ambasade, sa predlogom da se diplomate pojave u Valjevu i da odaju počast velikom doktoru. Nisam ni slutio da ljudi iz ambasade nemaju informacije o doktoru, a moje iznenađenje je bilo još veće kada sam primio prvo poruke na Facebook profil, a zatim i poziv od službenice ambasade u kojem me poziva da danas dođem kod spomenika doktoru Kuku i da prisustvujem polaganju cveća na humku. Njihovo iznenađenje je takodje bilo veliko kada su saznali da sam po profesiji lekar. Drago mi je da je visoka delegacija ambasade danas posetila nas grad i nadam se da ćemo do obeležavanja godišnjice smrti Nadežde Petrović jos više proširiti priču o našem gradu i našoj ratnoj bolnici“ kaže Davor Živković.

U decembru mesecu u izvidnicu i posetu grobu na Vidraku došao je inkognito, bez sastanaka i protokola,  američki diplomata Mr. Ryan Rowlands  i tom prilikom odao je počast i položio cveće na humku lekara koji je ostavio dubok trag u istoriji grada.

Nakon toga jučerašnju organizaciju posete ambasadora Majkla Kirbija preuzele su zvanične službe protokola američke ambasade i Grada Valjeva, a knjiga “Time – Ilustrovana istorija Amerike” sa posvetom ambasadora krasiće još dugo Davorovu policu u znak sećanja na dan kada je jednim komentarom na internetu doveo ambasadora u svoj grad.

 

Izvor: ugradu.info

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *