subota, 13. jula 2024.

Galerija sređena za svoj 35-ti rođendan

Objavljeno: 13. jula 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO –Moderna galerija, zadužbina akademika Ljube Popovića i Dom slikara Mediale, koja ove godine obeležava svoj 35-ti rođendan, obnovljena je i sređena tako da predstavlja galerijski prostor po najvišim standardima.

Tri decenije prostor Moderne galerije praktično je samo održavan bez većih rekonstruktivnih „zahvata“, ali ove godine, s obzirom da zbog epidemije nije bilo moguće organizovati izložbe, vreme je iskorišćeno za ozbiljne radove koji su Modernoj galeriji dali potpuno novi sjaj.

„Urađeni su novi mermerni podovi, zamenjena je kompletna rasveta, napravljeno novo stepenište do Ljubinog ateljea koji se nalazi na spratu galerije i u koji je preseljen njegov atelje iz Pariza, a u jednom delu objekta spušteni su plafoni. Urađena je i kompletna zidna infrastruktura, u galeriji više nema radijatora jer smo uveli podno grejanje, tako da više nema ni vizuelnih prepreka, što sve prostor čini pravim galerijskim, po najvišim standardima“, kaže direktor Vojislav Jovanović.

Moderna galerija, inače, predviđena je da ubuduće bude mesto za stalnu postavku Ljube Popovića, dok će se stotinak kapitalnih dela slikara koji su u prethodnih 35 godina izlagali u njoj, nalaziti u budućem Muzeju fantastike, koji je planiran u obližnjoj zgradi nekadašnjeg Radio Valjeva. Jovanović kaže da su zbog toga već u akciji da još nekoliko Ljubinih slika dobiju na poklon, a neka od njegovih, do sada neviđenih dela u Srbiji, obezbede na duži vremenski period kao deo te buduće postavke.

„Na taj način, dobili bi punu sliku o Ljubi i njegovom slikarstvu, od njegovog akademskog početka u Beogradu do pariskog životnog puta, i mislim da bi to bilo dostojno evropskih umetničkih legata. Što se tiče programa galerije do kraja ove, jubilarne 35. godine, u septembru ili početkom oktobra će biti ozbiljna Ljubina izložba sa delima koja su do sada bila nedostupna javnosti i koja će biti doneta iz Pariza“, najavljuje Jovanović.

Jedan komentar na “Galerija sređena za svoj 35-ti rođendan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *