četvrtak, 25. jula 2024.

Gde uspeva šljiva, a gde malina?

Objavljeno: 4. aprila 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevo je prvi grad u Srbiji koji ima kartu plodnosti poljoprivrednog zemljišta kojom se poljoprivrednim proizvođačima preporučuje koje voćne i ratarske sorte najbolje uspevaju u svakoj od 76 katastarskih opština na teritoriji grada. Na osnovu toga, od ove godine raspoređivaće se sredstva subvencija za nabavku sadnica i poljoprivrednih mašina planirana Programom razvoja poqoprivrede i ruralnog razvoja, za koji je u ovogodi{wem buxetu nameweno 30 miliona dinara, objavio je nedeljnik ”Napred”.

Na ovaj način, osim pravilno usmerene stimulacije i raspodele novca, ispraviće se dugogodišnje predrasude o pojedinim „tipično malinarskim ili šljivarskim” krajevima, u kojima je struka dokazala da su pogodnija za uzgajanje drugih voćarskih ili ratarskih kultura.

”Karta plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Valjeva sa preporukama za gajenje ratarskih i voćarskih kultura za svaku katastarsku opštinu je pun naziv dokumenta štampanog na 200 strana, koji je urađen uz podršku Grada, regionalne Poljoprivredne savetodavne i stručne službe i Javnog preduzeća ’Agrorazvoj – valjevske doline’, koji treba da nam pomogne da što racionalnije rasporedimo i iskoristimo sredstva koja svake godine izdvajamo za subvencije u poljoprivredi. Izrada ove Karte pokazala je da se ne mogu u svakoj katastarskoj opštini sa istim uspehom gajiti pojedine vrste voća ili ratarskih useva, da malina, ne primer, najbolje uspeva u jednom broju sela, dok u drugim selima to nije slučaj ili su rezultati koji se postiću u njenoj proizvodnji neracionalni. Umesto nje u tim selima može se gajiti šqiva, kao jedna od najzastupljenijih voćarskih vrsta u valjevskom kraju”, kaže pomoćnik gradonačelnika Valjeva Nikola Radojičić.

Slična situacija je i sa ratarskim usevima, u svakoj katastarskoj opštini  ne mogu  se podjednako uspešno gajiti pšenica, kukuruz, suncokret, soja i druge kulture.

”Na osnovu Karte plodnosti zemljišta davaće se subvencije poljoprivrednim proizvođačima, tako da će one biti do stoprocentnog iznosa u selima gde određene sorte najbolje uspevaju, a tamo gde to nije slučaj poljoprivrednici mogu biti stimulisani samo do 30 odsto”,  kaže Radojičić.

Konkurs za raspodelu subvencija u poljoprivredi biće raspisan ovih dana, a za nabavku sadnica, mehanizacije i stočarskih grla namenjeno je 12,7 miliona. Na teritoriji grada Valjeva ukupne površine od 89.700 hektara, 64,6 odsto ili 58.200 hektara je poljoprivredno zemljište. Od toga se koristi skoro 40 hiljada hektara, i to 44,3 posto kao oranice i bašte, 40 odsto kao livade i pašnjaci i 13,9 procenata kao voćnjaci.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *