četvrtak, 25. jula 2024.

GG Slobodni građani: Nelegalno istraživanje kamena

Objavljeno: 5. jula 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Grupa građana “Slobodni građani Mionice“ upozorila je da se na području mioničke opštine obavljaju nelegalna istraživanja kamena. U saopštenju za javnost navode da se bušenja i ispitivanja obavljaju na Petrovića brdu, gde se nalazi zaštitna zona vodoizvorišta za Mionicu i okolna sela.

„Ovde se nalazi izvorište Paštrić, koje je deo sistema Orlovac-Paštrić, a ovaj sistem obezbeđuje 80 odsto od ukupne vode za snabdevanje Mionice! Na ovaj sistem su priključena sledeća naselja: deo sela Osečenica, Brežđe, Ključ, Tolić, Mionica, Paštrić, Maljević, Komanice, Gornji Mušić, Dučić, Vrtiglav, Popadić, Rakari, Berkovac, Radobić, kao i Banja Vrujci. Zbog ovako vitalnog značaja za život Mioničana, Petrovića brdo se nalazi u zoni sanitarne zaštite, što podrazumeva zabranu bilo kakvih istraživanja i eksploatacije. Usled ovako značajne činjenice, bilo je potpuno čudno i neshvatljivo odakle pravo i dozvola kamionu za istražne radnje da se od maja ove godine nalazi u ovoj zaštićenoj zoni i vrši istraživanja kad se dozvole u zoni zaštite izvorišta ne dobijaju“, navodi se u saopštenju za javnost GG „Slobodni građani Mionice“.

Kako navode, prema nezvaničnim saznanjima grupe eko aktivista, koja iznosi ovaj problem u javnost, istraživanja vrši firma C&LC bez dozvole, kamion nema registraciju, niti bilo kakve oznake, niti zakonom obavezne table o vršenju istraživanja sa imenom firme koja istražuje.

Prema elaboratu iz 2016. godine, koji je radio Rudarsko-geološki fakulteta Univerziteta u Beogradu, sanitarna zona izvorišta „Paštrić“ bila je definisana i koordinatama jasno je pripadala zoni zaštite, gde se ne smeju vršiti nikakva istraživanja.

Samo četiri godine kasnije (2020. godine), izrađuje se novi elaborat od strane firme „GEA WATER WORK“ iz Smedereva po narudžbini Opštine Mionica. Drugo rešenje se izrađuje 2021. godine i njime se iz zaštićene zone izdvaja deo parcele na kojoj sada firma C&LC istražuje, tako da polovina Petrovića brda, koje se sada istražuje, nije više u zoni zaštite.

„Zahtevamo od Opštine Mionica i predsednika Bobana Jankovića prekid svih istraživačkih radnji i hitno ukidanje ovog rešenja iz 2021. godine nastalog na osnovu nameštenog, odnosno naručenog elaborata iz 2020. godine sa ciljem da se bez znanja javnosti, preko noći napravi posao firmi koja se nameračila na Petrovića brdo, radi privatnog interesa, a na štetu javnog interesa i javnog zdravlja. U protivnom spremni smo na tužbe, javna okupljanja i proteste“, navodi se u saopštenju za javnost.

Oni su apelovali na vlasnike parcela na Petrovića brdu da budu svesni svoje odgovornosti prema svom selu i celoj Mionici i da ne izdaju i ne prodaju svoje parcele za bušenja i iskopavanja kamena, jer će na taj način postati saučesnici „nelegalnih radnji i ostaviti svoje sugrađane bez vode“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *