ponedeljak, 24. juna 2024.

Glumac Zoran Ćosić predstavio svoju prvu knjigu poezije u Mionici

Objavljeno: 5. maja 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Poznati pozorišni, televizijski i filmski glumac Zoran Ćosić, koji je rođen u Mionici, predstavio je svojim sugrađanima knjigu poezije „Iverje i okrajci“  u velikoj sali Kulturnog centra. Mionička publika, velikim aplauzom pozdravila je svog komšiju, prijatelja, glumca i književnika, a prema njihovim rečima Ćosić im je priredio nezaboravno poetsko-muzičko veče.

„Ovo veče je, pored promocije knjige koja je nedavno izašla, izraz moje zahvalnosti zavičaju. Moj zavičaj je sve ove godine bio sa mnom. Osećao sam ljubav i podršku mojih Mioničana u svakom trenutku svog bivstvovanja i želeo sam da vam se uz pomoć svojih prijatelja na ovaj način zahvalim na svemu, pamteći reči moje majke kada sam odlazio na studije glume i koja je tada rekla da ne smem da zaboravim samo jednu stvar, da ne zaboravim odakle sam pošao“, rekao je između ostalog Zoran Ćosić.

Štampanje je podržala opština Mionica, suizdavač je mionička Biblioteka “Milovan Glišić“, a svi posetioci su od autora dobili na poklon njegovu zbirku poezije „Iverje i okrajci“.

Promociji knjige prisustvovao je i predsednik opštine Mionica Boban Janković koji je naglasio da je Mionica ponosna na svog sugrađanina.

Boban Janković i Zoran Ćosić

„Naš komšija, divan čovek, uspešan glumac, a sada i književnik priredio nam je izuzetno veče. Tvoja Mionica je ponosna. Hvala ti na izuzetnim stihovima i radujemo se svakom tvom novom delu i ulozi. Bilo da je reč o poeziji, pozorištu, filmu. Jedno je sigurno, a to je da si u svakom formatu izuzetan umetnik“, rekao je Janković i dodao da je ulaganje u kulturu veoma važno i da su rezultati toga vidljivi.

„Mionica danas podržava kulturu. Od urušenog napravili smo moderan Kulturni centar u kom danas mogu da se održavaju književne večeri, pozorišne predstave, gledaju filmovi. A uspešno realizujemo i druge projekte iz oblasti kulture i umetnosti“, naglasio je Janković.

Ćosić je uz podršku supruge Nine, stalne članice Simfonijskog orkestra RTS-a i njenog ansambla „VIS Da capo“, dugogodišnjeg saradnika ubskog glumca Aleksandra Tadića, Karla Astrahana ispred izdavača knjige „Liberland“, fotografkinje Nevene Stevanović, kao i svojih prijatelja iz detinjstva, uglednog pravnika i vrsnog muzičara Dragana Živkovića i „Čuvara straha“ Branka Terzića bez kojeg nije mogla da prođe ni jedna Zoranova važnija pozorišna premijera, posetiocima prepune mioničke ustanove kulture poklonio veče za pamćenje.

Promocija knjige

Poetska zbirka „Iverje i okrajci“ je nastajala nekoliko decenija, ali nije prvi Ćosićev iskorak izvan prostora glume. Ovaj svestrani umetnik je do sada napisao dva pozorišna komada za decu „Uplakana Katarina“ i „Svetionik na kraju arhipelaga“, pozorišni komad „Janičar“, scenario za film i televizijsku seriju „Strašila za ptice“ i tekst za monodramu „Akt“.

Pored zapaženih ostvarenja u brojnim predstavama Narodnog pozorišta u Beogradu i na drugim scenama, Ćosić je ostvario upečatljive uloge i na filmskom platnu, kao i u popularnim televizijskim serijama kao što su „Srećni ljudi“, „Moj rođak sa sela“ i „Bela lađa“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *