petak, 14. juna 2024.

„Milenko je poginuo žrtvujući sebe za slobodu svog naroda“

Objavljeno: 5. maja 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  Preletanjem „migova“, služenjem parastosa i polaganjem venaca i cveća u Valjevu je obeležena godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića, koji je nastradao iznad Valjeva tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

„Sudbina je htela da tog 4. maja 1999. godine Milenko na poslednji zadatak krene put rodnog kraja svoje Podgorine. Bio je to njegov poslednji let, svesna žrtva koja nije bila uzaludna. Njegovo stradanje, pogibija komandanta legendarnog avijacijskog puka, jednog od najboljih pilota Vojske Jugoslavije, označila je poslednji borbeni let pilota naše lovačke avijacije do kraja NATO agresije. Let koji je sačuvao živote njegovih kolega. Milenko je poginuo braneći svoju otadžbinu, svoju zemlju, žrtvujući sebe za slobodu svog naroda. Istinski rodoljub, patriota, svrstao se u rod besmrtnih. Ostavio je sve kao da ne ostavlja ništa. Svoje roditelje, svoje sinove, suprugu, brojne prijatelje, rodbinu, ratne drugove. Tim činom hrabro i odvažno upisao se u red legendarnih srpskih junaka, oficira i pilota, a njegov podvig trajno će predstavljati svetli primer pokolenjima koja dolaze“,  rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Načelnik Generalštaba, foto: Grad Valjevo

Pomen pilotu Milenku Pavloviću je održao vladika Isihije sa sveštenstvom Eparhije valjevske. Nakon preleta aviona cveće su položili porodica i predstavnici Grada Valjeva i Vojske Srbije.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da je herojstvo Milenka Pavlovića putokaz generacijama koje odrastaju u Srbiji ove 23 godine.

„On je simbol nečega što smo mislili da pripada prošlosti i junačkim pričama i pesmama o žrtvovanjima naših slavnih predaka. Milenko Pavlović je dokazao da heroji žive i u ovo savremeno doba, kada se svima čini da nestaju neke tradicionalne vrednosti. Nadam se da smo svi zajedno doprineli da se sačuva uspomena na hrabrog pilota i da svake godine na ovaj dan podsećamo jedni druge, a mladima prenosimo šta je uradio Milenko Pavlović za svoju zemlju“, poručio je Gojković.

Gradonačelnik Lazar Gojković, foto: Grad Valjevo

Pukovnik Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ.

Pavlović rođen je u Gornjem Crniljevu kod Osečine. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost, Zlatnom letačkom značkom, kao i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije, ali, iako je postojalo više inicijativa, država ga ni posle 23 godine nije proglasila narodnim herojem.

Milenko Pavlović je imao 40 godina kada je poginuo. Iza sebe je ostavio sinove Srđana i Nemanju i suprugu Slavicu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *